• пътна карта за ЕС2025, изграден на демократични ценности и ефикасно вземане на решения;
  • пълен съюз в областта на отбраната, сигурността, енергетиката, цифровата, паричната и пазарната политика;
  • равни възможности за всички граждани и засилена индустриална конкурентоспособност;
  • създаване на агенции на ЕС за правата на работниците, киберсигурността и борбата с тероризма.

Политическите групи приветстваха амбициозната визия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за силна и обединена Европа 20205. Това стана по време на годишния дебат за състоянието на ЕС днес.

Планове в областта на отбраната, сигурността, законната миграция, международната търговия, социалното равенство и подсилването на бюджетния капацитет на ЕС и демократичното вземане на решения бяха сред темите, засегнати от лидерите на политическите групи по време на тричасовия дебат.

Председателят на Парламента Антонио Таяни приветства с добре дошли председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, останалите комисари и естонското председателство на Съвета за годишния дебат за състоянието на Европейския съюз. Той подчерта очакванията на гражданите за повече сътрудничество между институциите на ЕС и държавите членки в областта на миграцията, тероризма, икономическия растеж и социалните права.

За да чуете пълното изказване на съответния говорител, кликнете на името му.

Г-н Юнкер каза, че бюджетната стабилност, повече хора с работа от всякога преди и продължаващото икономическо възстановяване отварят възможността за амбициозни реформи на ЕС, който е изграден на свободата, равните права и върховенството на закона. .

Г-н Юнкер обяви предложения за европейски министър на финансите, законната миграция, киберсигурността, свободата и правата на работниците, международната търговия, отбраната, които трябва да бъдат обсъдени и приети от Парламента и Съвета преди края на настоящия мандат. За да бъде ЕС по-силен, той би искал председателството на Европейския съвет и Европейската комисия да бъде поето от водещия кандидат, получил най-много гласове от гражданите на ЕС на следващите европейски избори през юни 2019 г.

Юнкер1 Юнкер2 Юнкер3 Юнкер4 Юнкер5

Пълното изказване можете да прочетете тук.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер (Германия) приветства визията на г-н Юнкер за по-задълбочен ЕС: „Светът не ни чака.“ Но той също така подчерта тревогите на хората относно глобализацията: „…трябва ни социална пазарна икономика…“, както и да осигурим нашите граници и да спрем незаконната миграция. Хората са шокирани от случващото се в Турция: „Турция не може да стане пълноправен член на ЕС.“ И хората се страхуват, когато погледнат на изток: „Имаме нужда от европейски отбранителен съюз, за да защитим европейския начин на живот.“ Г-н Вебер също така се изказа за спирането на Северен поток II.

Лидерът на С&Д Джани Питела (Италия) предложи държавите членки на ЕС да ударят всички мултинационални компании, които мамят данъчните власти, като ги задължат да изплатят дължимите данъци, да приемат мерки срещу използването на младите хора и „детска гаранция“, която да осигури образование и подслон за всички деца в ЕС. Относно миграцията той призова Европейската комисия да има смелостта да отвори законни канали, тъй като само затварянето на незаконните не е достатъчно.

Сайед Камал (ЕКР, Великобритания) подчерта, че ако Европа наистина иска да защити гражданите си, тя не може да бъде протекционистка. За да може европейската икономика да процъфтява, трябва да създадем повече възможности, а не повече регулации, каза той и добави: „Не плановете за растеж на ЕС създават работни места. Бизнесите създават работни места.“ Хората извън Европейския парламент искат да знаят, че ние „…продължаваме да укрепваме кораба и няма да го насочим към нови бури…“, заключи той.

Лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия) каза, че речта на г-н Юнкер е била „пълна с визия и амбиции за 2019 г.“ до голяма степен, защото много неща са се променили, след като напредъкът на популистите се затлачи и спря в Австрия, Нидерландия и Франция. Той каза: „Всички сте добре дошли на страната на разума!“

Той добави, че мнозинството от гражданите на ЕС искат повече европейски действия, а „Само Найджъл Фараж още не е разбрал!“ Той подчерта, че „ЕС е необходим, за да се възпротивим на правителства на алтернативното дясно.“

Патрик Льо Ярик (заместник-председател на ЕОЛ/СЗЛ) предложи превръщането на Фонда за стратегически инвестиции в голям социален и екологичен фонд. Той добави: „Има спешна нужда да се излезе от ЕС на конкуренцията и да се изгради един Европейски съюз, който да комбинира социалния хуманизъм и екологичния напредък със справедлива директива за командированите работници, минимални работни заплати, социална защита, премахване на бедността и равенство между мъжете и жените.“
Филип Ламбертс (Белгия), съпредседател на Зелените, се застъпи за „помиряване на европейските граждани със самата идея на ЕС“. За целта, речта на г-н Юнкер трябваше да се постарае да намали неравенството, ограничи екологичните последици, пренасочи търговската политика, замрази СЕТА, забрани „Глифозат“ и затегне дефиницията за ендокринните дисруптори.
Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания) заяви: „Вие не сте научили нищо от Брекзит.“ Той критикува предложенията на г-н Юнкер за задълбочаване на европейската интеграция без съгласието на хората. Според него отношението на Европейската комисия към Полша и Унгария напомня за бившия съветски режим.

Харалд Вилимски (ЕНС, Австрия) подчерта, че неговата партия не иска „провалилото се“ евро да се разширява и е против отбранителния съюз и свободата на движение на работници в ЕС. Той заключи, че вътрешните граници трябва да бъдат запазени, за да се спрат „милиони африканци и араби, които ще залеят Европейския съюз“.

Изказване на естонското председателство

Заключение на Юнкер

Източник: Европейски парламент