Резултат с изображение за хранителни продукти eu ec

Днес (11.10.2017 година) от 12 часа българско време ще бъдат обсъдени начини за по-добро прилагане на европейското законодателство за храните и защита на потребителите, за да се предотврати разпространението на нискокачествени храни в някой части на Европа.

Евродепутатите от Комисията за защита на потребителите ще обсъдят с Европейската комисия как да помогнат на съответните органи в държавите членки да определят дали компаниите, произвеждащи хранителни продукти нарушават законите на ЕС, като продават продукти с различно качество под една и съща марка и опаковка в различни страни.

Потребителите от редица държави от ЕС се оплакват, че качеството на някои продукти, като безалкохолни напитки, кафе или рибни пръчици, е по-ниско в родната им страна в сравнение с това на продукти от същата марка в други държави членки.

Бързи факти

Някои хранителни продукти се продават в няколко държави членки на ЕС със същата марка и опаковка, но с различен състав (например съдържащи различно съдържание на месо или риба, по-голямо съдържание на мазнини или друг вид подсладител).

Насоките на Европейската комисия, публикувани на 26 септември 2017 г., имат за цел да гарантират, че съществуващото законодателство на ЕС – Регламентът за информацията за храните, Общият регламент за хранителното законодателство и Директивата за нелоялните търговски практики – се прилагат по-добре.

На 13 октомври 2017 г. Братислава ще бъде домакин на среща на високо равнище, на която ще бъде обсъден въпросът за двойните стандарти при хранителните продукти в Европейския съюз. Ще участват също така членове на Европейския парламент и Комисията.

Код за вграждане:

<iframe id=”player” name=”player” width=”600″ height=”370″ scrolling=”no” frameborder=”0″ style=”overflow:hidden” src=”http://web.ep.streamovations.be/index.php/event/stream/171011-0900-committee-imco/embed?defaultLanguage=en”></iframe>

 

Източник: Европейски парламент