Мейрийд МакГинес обяви при откриването на пленарната сесия в Брюксел, че председателят на ЕП Антонио Таяни е осъдил в писмо символичното обесване на полски евродепутати.

Няколко евродепутати от различни политически групи изразиха възмущение относно символичното обесване на шестима полски евродепутати, което се случи през уикенда в Катовице, Полша. Заместник-председателят МакГинес уведоми пленарната зала, че председателят Таяни е реагирал незабавно, като е изпратил писмо до полския премиер Беата Шидло, в което настоява за защита на полските евродепутати и гарантиране на свободата на словото.

Промени в дневния ред

Сряда

 

  • Становището на Комисията относно пакета за справедливо данъчно облагане се отлага.
  • Добавя се становище на Комисията относно смъртоносните свлачища в Африка и помощта, като трета точка от дневния ред.

 

Четвъртък

 

  • Докладът относно мобилизирането на маржа за непредвидени обстоятелства през 2017 г. е добавен към списъка за гласуване.
  • Гласуването относно Споразумението за научно и технологично сътрудничество между Европейския съюз и Република Ливан се отлага.
  • Добавя се гласуване относно доклад относно снемането на имунитета на Ана Гомеш (С&Д, Португалия).

 

Молби от комисии за започване на преговори със Съвета и Комисията

Решенията на комисии за започване на преговори с другите институции (член 69в от Правилника за дейността на Европейския парламент) са публикувани на сайта на пленарната сесия.

Ако в рамките на 24 часа не бъде получено искане за гласуване в пленарна зала на съответното решение, съответната комисия може да започне преговори.

 

Източник: Европейски парламент