Picture

В зависимост от това каква работа търсите, в някои случаи работодателят може да предпочете първо да си състави впечатление за вас като личност и едва след това да разгледа вашите умения и опит. Така че защо не съчетаете видео представяне с традиционна автобиография? Ако считате, че този подход е подходящ за вас, по-долу ще намерите експертни съвети относно това в кои случаи е добре да представите видео представяне и какво трябва да имате предвид, когато го заснемате.

Дали ще използвате видео представяне или не зависи от вас и от вида на работата, за която кандидатствате. В публикувана неотдавна в британския вестник „Гардиън“ статия е цитиран Саймън Томпсън, главен изпълнителен директор на „VideoRecruit“. Той е убеден, че е подходящо да използвате видео представяне всеки път, когато желаете да направите силно впечатление на работодател. „Дори само обстоятелството, че сте отделили време, за да изготвите видео представянето, ще покаже на работодателя, че сте готови да положите допълнителни усилия, за да успеете.“

Какво е необходимо, за да подготвите ефективно видео представяне?

За разлика от традиционната автобиография видео форматът не се подчинява на конкретни правила. Тази свобода може да е както облекчение, така и затруднение. Експертите споделят мнението, че продължителността на клипа трябва да е между 1 и 3 минути. Елизабет Бакхъс, консултант по кариерно развитие и основател на „The Successful CV Company“, подчертава, че можете да кажете много в рамките на 60—120 секунди.

„Представете се, обяснете защо смятате, че сте подходящият кандидат за работното място и имайте предвид, че разполагате само с няколко секунди, за да направите впечатление“, казва тя. Важно е накрая да не забравите да кажете: „Благодаря ви предварително за отделеното време да се запознаете с моята автобиография“. Видеото има функцията да събуди интереса на работодателя към класическата автобиография, която ще изпратите заедно с него.

Необходимо е да се отнесете сериозно към външния си вид. Вероятно е най-добре да изберете облекло, което бихте носили на действително интервю с представители на това дружество, така че ако смятате, че ръководството на дружеството предпочита елегантно официално облекло, следва да се облечете по подходящ начин.

Необходимо е да излъчвате щастие и увереност, така че е добре да заснемете няколко пробни клипа и да ги гледате внимателно, за да се уверите, че харесвате начина, по който изглеждате. Полезно е да покажете клипа на приятели и да чуете мнението им за това дали се представяте в най-добрата си светлина.

Кое прави едно видео представяне лошо?

Грешка е да четете бележки „извън камерата“, защото така ще гледате постоянно встрани от интервюиращия, което ще подразни лицето, което гледа видео представянето. Освен това трябва да се погрижите обстановката, в която заснемате клипа, да ви представя в най-добра светлина: какви плакати или картини се виждат на заден план? Подредено ли е помещението, в което се намирате? Когато заснемате видео представяне вкъщи, вие на практиката каните интервюиращите в дома си, затова представете си, че те наистина влизат през входната ви врата.

Наистина ли използването на видео представяния е разпространено или това е просто мини тенденция?

Според статията в „Гардиън“ уебсайтът Meet The Real Me, който помага на търсещи работа да заснемат и споделят своето видео представяне, е създаден през 2009 г. и досега е помогнал на повече от 10 000 кандидати да подготвят своите видео представяния. Собственикът на уебсайта Марк Фелс е убеден, че тази тенденция се дължи в голяма степен на широкото разпространение на уеб камерите и широколентовия интернет достъп.

Уебсайтът „VideoRecruit“, който е открит през 2012 г., дава възможност на потребителите да публикуват свои профили, придружени или не с видео представяне. Потребителските профили, съдържащи записано видео представяне, биват отваряни средно 7,6 пъти по-често от профилите, които не съдържат такива материали. „Хората проявяват интерес да прегледат видео представянията, защото те са нов и по-нагледен начин за представяне на кандидатите в сравнение с традиционната автобиография“, казва Саймън.

Затова, ако смятате, че работата, за която искате да кандидатствате, поставя акцент върху способността ви да се представяте пред непознати, творческите ви заложби и комуникативните ви умения, защо не опитате с видео представяне? Отделете нужното време, за да заснемете добро представяне и така можете да подтикнете работодателя да отдели повече внимание на вашата автобиография.

 

Връзки по темата:

Как да използвате портала EURES за търсещи работа лица?

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия носят отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

 

ИзточникЕURES