Европейсият съюз стартират нова програма насочена да помага на бизнеса да получи необходимата за него експертиза за да порасте и продължи да расте

 

“Инвестиционният план за Европа е от ключово значение за подпомагането на достъпа до финансиране за малките и средни предприятия”, заяви ръководителят на Представителството на ЕвропК в България Огнян Златев при официалното представяне в София на нова програма за техническа помощ съвместно с ЕБВР и ЕИБ у нас.

Нова програма с експертна помощ за растеж и развитие на българския бизнес беше открита днес от ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, директора на ЕБВР за България Лариса Манастърли и директора “Консултантски Услуги” към Европейска Инвестиционна Банка Саймън Барнс.

Инициативата е част от Плана за инвестиции за Европа на Европейската комисия за създаване на нови работни места и икономически растеж. Планът има за цел да подкрепи инвестиции в области като стратегическа инфраструктура: цифрови и енергийни инвестиции, транспортна инфраструктура, ефективност на околната среда и ресурсите, образование, научни изследвания и иновации, здравеопазване и социална икономика.

По повод събитието Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността заяви: „Понякога една стартираща или малка компания може да има голяма инвестиционна идея, но да има нужда от помощ как да управлява финансите си, как да направи бизнес стратегията или маркетинга си, за да потръгне проекта. С новата програма, която представяме днес, малкият бизнес в България ще може да получи специфична местна техническа помощ, което е основен акцент на разширения и засилен Европейски фонд за стратегически инвестиции. Желая на всички малки предприятия успех в техните проекти.”

“Инвестициите одобрени за финансиране по Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ ) достигат 251 млрд. евро в 28 държави-членки и се очаква от тях да се възползват 528 000 малки и средни предприятия. България е успешен бенефициент с 13 подписани операции, от които се очаква да бъдат привлечени инвестиции в размер на 1,5 млрд. евро”, каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев при официалното представяне в София.

Повече информация за Европейският Консултантски Център ще намерите тук(link is external).

 

Източник: Европейска комисия