Депутати от повечето политически групи в ЕП изразиха недоволство от липсата на решения на европейско ниво относно кризата с мигрантите в дебат на 3 юли.

Парламентът обсъди резултатите от срещата на върха на ЕС на 28-29 юни с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Повечето изказали се бяха на мнение, че постигнатият компромис между държавните ръководители е недостатъчен.

Доналд Туск очерта основните елементи от споразумението − създаване на платформи извън Европа за дебаркиране на хора, спасени в морето, заделяне на средства в следващия дългосрочен бюджет за борба с нелегалната миграция, подкрепа за бреговата охрана в Либия, по-голяма помощ за страните в Африка и насочване на мигрантите, достигнали ЕС, към контролирани центрове.

Реакциите в пленарната зала обаче не бяха особено положителни. „Хора умират всеки ден и всяка седмица в Средиземно море. Всеки един изгубен живот е прекалено много. Невероятен скандал е, че ние не можем да се вземем в ръце“, заяви Удо Булман (С&Д, Германия). „Аз не съм доволен от резултата от тази среща“, добави той.

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия) беше на подобно мнение: „Истинският проблем е, че сме неспособни да намерим решение… Когато става въпрос за цялостно споразумение за миграцията, всичко, което се казва, е твърде общо“.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) приветства постигнатия напредък: „Г-н Юнкер попита дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна. След предишната среща на Съвета имахме празна чаша и сега аз съм щастлив да видя нещо в нея“.

Курцио Малтезе (ЕОЛ/СЗЛ, Италия) разкритикува срещата на върха като „пиеса, на която не се търсят решения, а спечелване на евтини и лесни гласове чрез език, основан на омразата и страха“. „Доналд Туск каза, че ЕС няма да изостави Африка. ЕС вече го е направил. Искам да знам как се борим с причините, провокирали масовата миграция“, попита той.

Жан-Клод Юнкер подчерта нуждата Европа да работи със страните от Северна Африка за изграждане на центрове за приемане на мигранти. „Ние трябва да се уверим, че не създаваме впечатление за неоколониален подход. Не сме ние, които ще вземаме решения за Африка. Ние следва да вземаме решения с Африка.“

Той изрази разочарование, че липсва съгласие между страните членки по законодателните предложения на Комисията за миграционната политика и системата за предоставяне на убежище. „Ние трябва да побързаме, а не да забавяме темпото. Ние трябва да се придвижим напред вместо сами да се спираме.“

От ноември 2017 г. Парламентът е готов със своята позиция за реформа на системата за даване на убежище в ЕСи чака държавите членки да постигнат позиция, за да започнат преговори между институциите.

Депутатите нееднократно са призовавали Съвета да покаже политическа воля за промени в законодателството, за да се предотврати смъртта на хора, опитващи се да достигнат бреговете на Европа. През първите шест месеца на 2018 г. 45 000 души са рискували живота си в Средиземно море.

„Постигнахте ли съгласие за нова система за даване на убежище?“, попита Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия). „Къде е позицията на Съвета? Ние имаме позиция от ноември и чакаме позицията на Съвета. Няма дори дума за това. „Ще продължим да работим по въпроса“ е всичко, което човек може да прочете в заключенията от срещата“.

Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) също разкритикува липсата на решение за системата за даване на убежище и се обяви срещу предлаганите платформи за дебаркиране на хора. „Вие просто ще захвърлите бежанците някъде в лагерите в Сахара и това ще бъде всичко. Ако това се приложи, то ще сложи край на правото да искаш убежище тук в Европа“.

Някои депутати отбелязаха, че срещата на върха е демонстрирала промяна в подхода на ЕС към миграционната криза.

Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания) отбеляза, че Италия е заплашила с вето, ако не получи това, което иска в областта на миграцията. Той също така каза, че споразумението за регионални центрове за разпределение на мигранти в ЕС се е разпаднало за броени часове.

Компромисът, постигнат на срещата на върха, „слага край на задължителните квоти за преразпределение на мигранти и настоява за укрепване на външните граници. Това е поражение за комисарите от Брюксел и за двойката Макрон-Меркел“, заяви Никола Баи (ЕНС, Франция).

Вижте видеозапис на дебата.

 

Източник: Европейски парламент