Разходите за отбрана поставят под въпрос единството в НАТО. Преди срещата на върха в Брюксел на 11 − 12 юли потърсихме мнението на депутата Йоан Мирча Пашку.

Г-н Пашку (С&Д, Румъния) е докладчик на Парламента за отношенията между ЕС и НАТО. Той се надява на добра воля от всички страни по време на предстоящите дискусии.

От 2015 г. европейските страни в НАТО увеличават разходите си за отбрана, но в дните преди срещата американският президент Доналд Тръмп изпрати послания, че очаква страните в Европа да заделят повече средства. Има ли право той?

Като цяло, да. Аз мисля, че оставихме отбраната на заден план след кризата през 2007-2008 г. Сега трябва да започнем да обръщаме внимание на проблема. Числата се знаят. Мисля, че въпросът е дали ще успеем да увеличим нашия отбранителен капацитет чрез разходите си.

Не можем да очакваме, че ние ще харчим по-малко, а САЩ ще правят всичко за нас, защото нещата са малко по-сложни. Мисля, че по време на срещата ще видим каква е основата, на която ще трябва да действаме заедно.

Какъв резултат бихте определили като успех за срещата на върха?

Успех би било, ако не се случи същото като на срещата на Г-7. Аз съм уверен, че сложността на проблемите на масата и фактът, че те няма да бъдат решени, като си затваряме очите, ще приближи различните страни.

Знаем, че има ангажимент от европейците и се надявам да видим такъв и от САЩ. В крайна сметка, САЩ е основният стълб на нашия алианс и сигурността на Европа зависи от американските гаранции.

Във Вашия доклад за отношенията между ЕС и НАТО Вие посочвате няколко области на сътрудничество. Кои са най-важните и как трябва да се развива това сътрудничество?

Такива области са военната мобилност, електронната сигурност и иновациите във военната промишленост. Заделянето на средства от ЕС за иновации е важна стъпка в тази насока. До скоро това беше в компетенциите на отделните държави, но сега Комисията се намесва и улеснява сътрудничеството на ниво фирми и производители.

Средствата, които се предвиждат, са окуражаващи. Следващата дългосрочна финансова рамка ще окаже влияние, ще даде стимули на компаниите в сферата на отбраната да си сътрудничат повече и да бъдат по-иновативни.

За момента това е само началото, тези инициативи ще продължат да се развиват в бъдеще, да създават повече сигурност и да засилват сътрудничеството в ЕС. Това не влиза в противоречие с НАТО. Всичко, което правим, помага на НАТО, защото ние имаме един набор от военни сили, които трябва да си поделяме.

Сигурността е все по-сложен въпрос и ние трябва да обърнем внимание на всички измерения. Вътрешната сигурност е очевидно в компетенциите на ЕС, а външната − главно на НАТО. Трябва да вземем предвид и страните членки на ЕС, които не са част от НАТО, трябва да защитим и тях.

Източник: Европейски парламент