Резултат с изображение за Tajani minute of silence ec/eu

 

Председателят Таяни почете паметта на жертвите на бедствия в Европа през лятото с минута мълчание при откриването на сесията в Страсбург.

Председателят Таяни почете паметта на жертвите от опустошителни пожари, които засегнаха Гърция през юли и станаха причина за 90 жертви и раниха 200 души. Повече от хиляда къщи бяха унищожени, нанасяйки тежки щети на околната среда и икономиката.

Швеция също беше засегната от опустошителни горски пожари заради високите температури – поредното свидетелство за последиците от изменението на климата, каза председателят на ЕП. Механизмът на Съюза за гражданска защита помогна на националните власти в Европа с хеликоптери, противопожарни самолети и други оборудвания – осезаем пример за солидарността в ЕС.

В Италия срутването на моста „Моранди“ край Генуа на 17 август причини 43 жертви, а стотици изгубиха домовете си. „Надявам се политическата отговорност да бъде поета и усилията скоро да бъдат насочени към реконструкцията на моста, който е един от възлите на мрежата TEN-T“ отбеляза председателят Таяни.

Трагедията в Генуа бе последвана от жертви в Калабрия, причинени от наводнения. Надявам се, че ресурсите предоставени от ЕС, ще бъдат използвани за възстановяване на този регион, каза председателят.

От името на Европейския парламент, председателят Таяни предаде съболезнования на семействата на жертвите на тези бедствия.

 

 

Източник: Европейски парламент