Парламентарната комисия по промишленост одобри на 21 ноември доклад на депутата Масимилияно Салини(ЕНП, Италия) за плановете на ЕС за разработване на космически технологии след 2020 г. и за създаването на Европейска агенция за космическата програма.

Предложеният бюджет от 16 млрд. евро за 2021-2027 г. обхваща инициативи като „Галилео“ (за спътникова навигация) и „Коперник“ (за наблюдение на Земята), които имат пряк положителен ефект върху ежедневието и бизнеса в Европа.

„Един модерен, безопасен и ефективен транспортен сектор е здраво свързан с космическия сектор. Системите за навигация и наблюдение на Земята подобряват транспортните услуги и носят много ползи на световно и европейско ниво“, заяви г-н Салини. „По-ефективно управление на трафика ще намали емисиите и ще допринесе към борбата с промените в климата, засиленото използване на дронове ще подобри доставките и пощенските услуги, а по-доброто следене на полети ще намали анулираните полети и шума.“

Космическите технологии са незаменим помощник и в наблюдението на климата, опазването на границите и гарантирането на сигурността. Никоя страна в ЕС обаче няма капацитета да ги разработва самостоятелно.

„Новата космическа програма залага на Европа и цели да укрепи нейното световно лидерство в области като наблюдението на Земята, навигацията и технологичните изследвания“, заяви г-н Салини. „Макар че Европа в момента е втората космическа сила в света, ние трябва да насърчаваме все по-голямо сътрудничество, ако искаме да запазим нашето лидерство. Това става много важно в ситуация, в която традиционните сили в космическите технологии остават много активни, а в същото време се появяват нови играчи, които отправят все повече предизвикателства към конкурентоспособността на европейския космически сектор“.

Вижте нашата инфографика за повече информация относно инициативите на ЕС в областта на космическите технологии.

Източник: Европейски парламент