Без име

Европейският парламент ще посвети последните месеци от мандата си на теми като предстоящите избори, Брекзит и бъдещето на Европа.

Европейските избори

От 23 до 26 май европейските граждани ще имат възможност да изберат 705 депутати, които след това ще сформират новия състав на Парламента и ще определят кой ще бъде председател на Комисията. Очаквайте дебатите между водещите кандидати на политическите партии.

Бъдещето на Европа

Депутатите ще продължат дискусията с ръководителите на страните в ЕС относно това как трябва да изглежда Европа в бъдеще.

Сред тези, които ще говорят на предстоящите пленарни заседания, са испанският премиер Педро Санчес, финландският министър-председател Юха Сипила и италианският премиер Джузепе Конте.

Брекзит

Очаква се Великобритания да се оттегли от ЕС в края на март 2019 г. Всяко едно споразумение по въпроса трябва да бъде одобрено от Европейския парламент.

Дългосрочният бюджет на ЕС

Парламентът е одобрил приоритетите си за следващата многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.). Депутатите приканват Съвета за започване на преговори по конкретните числа, както и по отделни програми. Депутатите искат да бъде достигнато споразумение преди изборите през май, за да се избегнат забавяния и загуби на работни места по важни проекти.

Одобрение на пестициди

Специалната комисия на ЕП, която разглежда процедурата за одобрение на пестициди на европейско ниво, ще приеме своя доклад през януари. Препоръките на Парламента са насочени към опазването на здравето на хората и на животните, както и на чистотата на околната среда.

Свободна търговия

Парламентът ще гласува през март по споразумения за свободна търговия със Сингапур и Мексико. Сингапур е важен търговски партньор на ЕС, като там са установени над 10 000 компании от ЕС, които използват страната, за да обслужват тихоокеанския регион. Износителите от ЕС на пилешко месо, сирене, шоколад и тестени изделия пък ще са сред тези, които ще спечелят най-много от договора с Мексико.

Мерки срещу пропагандата от други страни

Депутатите ще обсъждат как да противодействат на пропагандата от страни извън ЕС. Сред възможните решения са подобряване на информираността, засилване на медийната грамотност и подкрепа за разследващата журналистика.

Сигнали за нередности

Депутатите ще продължат работата си по осигуряването на адекватна закрила на хора, които сигнализират за нередности. Подобни сигнали бяха в основата на разкрития като Дизелгейт, Люкслийкс и Досиетата от Панама.

Източник: Европейски парламент