Европейските избори през 2019 г.: дайте своя глас за бъдещето на Европа

>

От 23 до 26 май 2019 г. хората в Европа ще изберат своите представители в Европейския парламент. Това е моментът да заявите своята позиция за бъдещето на ЕС.

Чрез гласа си на европейските избори гражданите ще имат възможност да определят 705-те депутати, които ще представляват техните интереси на европейско ниво.

Как ще се проведат изборите

Макар че изборите се провеждат едновременно във всички страни от ЕС, някои правила се различават в отделните страни. Например, денят на изборите в България по традиция е неделя, но в Холандия изборите се провеждат в четвъртък.

Някои страни са наложили ограничения за възможността на свои граждани да гласуват от чужбина – към момента България допуска гласуване само от други страни в ЕС.

Актуална практическа информация за гласуването ще бъде разгласена от националните органи, отговарящи за провеждането на изборите. В случая с България това е Централната избирателна комисия.

Вижте също така инфографика на Изследователската служба на ЕП, която обобщава различията в изборните правила в ЕС.

Какъв е залогът

Гласуването на европейските избори Ви дава възможност да изразите позицията си по посоката, която следва да поеме Европа по въпроси като международната търговия, сигурността, промените в климата и стимулирането на икономиката.

Заедно с националните правителства, представени в Съвета, депутатите в Европейския парламент вземат решения за новото законодателство. Те също така осъществяват контрол над работата на другите институции на ЕС.

Всички тези политики засягат важни аспекти от нашето ежедневие. Посетете нашия уебсайт „Какво прави Европа за мен“ и научете как работата на ЕС носи ползи за Вас и за Вашия регион.

Европа засяга всички нас

Всеки има свои основания да гласува. Какви са Вашите? Вижте някои от основните причини защо това е важно и споделете своята гледна точка с приятели.

В цялото разнообразие от аргументи на преден план изпъква един – обединена Европа принадлежи на всички нас. Гласуването е първа стъпка към гарантиране на бъдещето на европейската демокрация. Затова Ви приканваме да се включите към инициативата „Този път ще гласувам“ и да убедите и други хора около Вас да направят същото.

В цяла Европа се организират събития, които подчертават значението на гласуването. Вижте какво предстои във Вашия регион.

Ако сте готови да отделите няколко часа на месец, присъединете се към екипа и помогнете за засилване на гражданското участие на изборите!

Източник: Европейски парламент