Равенството между мъжете и жените е една от целите на Европейския съюз. Тази година по повод на Международния ден на жената Парламентът обръща внимание на присъствието на жените на политическата сцена, особено във връзка с наближаващите европейски избори.

Събития в Парламента

На 7 март ЕП организира заседание с представители на националните парламенти, на което ще бъдат обсъждани ролята на жените в политиката и начините за привличане на повече млади жени в тази област.

Участие в дебата ще вземат председателят на комисията по права на жените в ЕП Вилия Блинкевичуте, еврокомисарят Вера Йоурова, заместник-председателят на ЕП Димитрис Пападимулис, президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович и ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Можете да гледате конференцията на живо онлайн от 10 часа българско време.

На 5 и 6 март ще се проведе и семинар за журналисти с акцент върху предстоящите избори. Ще бъдат разисквани следните теми:

•    Има ли дисбаланс при участието на мъжете и жените в политиката?
•    Какво е необходимо, за да се преодолеят веднъж завинаги преградите пред развитието на жените? Ще съумее ли следващото поколение да постигне промяна?
•    За какво ще гласуват жените на европейските избори?
•    Какво предлагат политическите партии по въпросите за баланса между половете и правата на жените?

Гледайте семинара на живо на нашия уебсайт от 5 март, 15:00 часа българско време.

В социалните мрежи

На 7 март от 17 часа българско време ще имате възможност да задавате въпроси във Facebook и Instagram на Ангелика Млинар (АЛДЕ, Австрия). Тя е автор на резолюцията на Парламента относно интегрирането на принципа на равенството на половете в работата на ЕП.

На 8 март от 18 часа българско време също във Facebook и Instagram ще обсъждаме ролята на младите жени в политиката с доброволци от инициативата „Този път ще гласувам“, която насърчава избирателната активност на европейските избори през май.

Източник: Европейски парламент