Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на 26 февруари текста, договорен по-рано този месецмежду представители на Парламента и Съвета. Окончателното одобрение на ЕП се очаква да бъде дадено на пленарно заседание през март.

Съгласно новите правила големите платформи онлайн като YouTube, Facebook и Google News няма да могат да печелят пари от съдържание, създадено от журналисти и хора на изкуството, без да им платят справедливо възнаграждение. Вижте нашето видео за повече подробности.

„Постигнахме наистина добро споразумение“, заяви депутатът Аксел Фос (ЕНП, Германия), който водеше преговорите от името на Парламента. Той каза, че текстът е „добър и балансиран компромис“, въпреки че позицията на ЕП е била за още по-строги изисквания за отговорността на големите Интернет компании.

В изказване след постигането на споразумение със Съвета Аксел Фос посочи, че новите правила „помагат да подготвят интернет за бъдещето – пространство, което носи ползи за всички, а не само за избрани могъщи играчи“.

Той обясни следващите стъпки по приемането на правилата: „Надяваме се да гласуваме в пленарна зала през март. С това ще приключим процедурата на европейско ниво. После страните членки ще имат две години, за да приложат директивата“.

 

Източник: Европейски парламент