Европейските икономики могат да започнат да се възстановяват, само ако страните в ЕС работят заедно, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли на срещата на върха.

David SASSOLI, EP President during the EU Leaders' video conference on COVID-19
David SASSOLI, EP President during the EU Leaders’ video conference on COVID-19

В реч пред лидерите на страните в ЕС на 23 април на видеоконферентния им разговор относно кризата с коронавируса г-н Сасоли заяви: “Сега е моментът за единство”.

“Европейският пазар е единен пазар и ако не поемем заедно по този път, не може да става въпрос за рестартирането на икономики, които са тясно взаимосвързани и силно зависими”.

Председателят на Парламента посочи, че някои страни са по-засегнати от пандемията от други и това изисква солидарност: “Дошло е времето да оставим настрана слепия егоизъм и да превърнем солидарността, която е в основата на европейския проект, отново в наш водещ принцип”.

Неговото изявление бе предшествано от приемането на резолюция преди седмица, в която евродепутатите призоваха за мащабен пакет от икономически мерки след кризата, включително за издаването на облигации за възстановяване, обезпечени от бюджета на ЕС. Резолюцията също така се обявява за единен европейски отговор и създаването на фонд за солидарност срещу коронавируса с размер от поне 50 млрд. евро.

Нужда от голяма инвестиционна програма

Позовавайки се на приетия в Парламента текст, г-н Сасоли посочи нуждата от значителни инвестиции за реконструкция на икономиката: “Нужните огромни инвестиции ще трябва да бъдат финансирани от значително увеличен дългосрочен бюджет на ЕС, който ще разчита на съществуващи фондове, но и на иновативни финансови инструменти като облигации за възстановяване, обезпечени от бюджета на ЕС.”

Той също така подчерта, че ще са необходими нови източници на ресурси за бюджета на ЕС като данък върху дигиталните гиганти, върху нерециклираната пластмаса и дял от приходите от схемата за търговия с емисии.

Председателят на Парламента изрази надежда за бързо възстановяване, тъй като хората, компаниите и местните общности се нуждаят от ресурси, за да съхранят социално-икономическата тъкан на своите региони.

В заключителните си думи Давид Сасоли припомни на държавните ръководители високия залог: “Светът, който ще се появи след кризата, ще бъде различен. Европейският проект трябва да се възползва от възможността да формира нова ера. Днес повече от всякога е важно Европа се докаже достойна за ценностите си, които заедно с върховенството на закона са ядрото на нашия общ проект – Европейският съюз”.
Научете какви мерки предприема ЕС за борба с кризата с коронавируса.