ЕС се отваря отново и JRC открива културни съкровища в България

>

123

Отворени ли са музеите? Изисква ли се маска на обществени места? Мога ли да отида там с мотоциклет? В началото на юни JRC разработи „Re-open EU” — специализиран уебсайт и интерактивна карта за туристи, които през това лято желаят да пътуват безопасно в ЕС. На него се съдържа информация в реално време относно ситуацията на границите, ограниченията за пътуване, съвети за пътуване, мерки за опазване на общественото здраве и безопасност, както и налични туристически услуги.

Европейският комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „Разчитаме на солидни научни данни, за да правим правилния избор по време на възстановяването. Нашите учени остават мобилизирани с широкия си диапазон от експертни знания в рамките на Съвместния изследователски център, за да предоставят тези данни. Като начало експертните знания бяха използвани за постепенното възстановяване на туризма в Европа. Границите ще започнат да се отварят и хората ще искат отново да пътуват в Европа на почивка или за да посетят роднини и приятели. Уебсайтът „Re-Open EU” дава на всички граждани лесен достъп до насоките за пътуване, правилата, услугите и здравната информация, от които се нуждаят, за да планират пътуването си с увереност и да му се насладят безопасно.”

Успоредно с това JRC публикува „Културните съкровища” на Европа — безплатно приложение с карта на културни и творчески обекти в европейските градове. Бургас, Пловдив, София, Варна и Велико Търново са българските градове, които са включени в този инструмент, създаден за да могат хората да се наслаждават от вкъщи на опера онлайн, виртуални художествени галерии, библиотеки и още много други дейности, които поддържат жива културата.

За повече информация – тук  и тук