С осветяване на сградата си в Брюксел Европейският парламент се включва в световната кампания “Златен септември”, за да привлече внимание към рака сред децата.

Всяка година в Европа се откриват над 35 000 случая на рак сред децата. Около 80% от децата са живи пет години след поставянето на диагнозата, но има големи различия по страни, тъй като достъпът в Европа до грижи и технологии не е еднакъв.

Заместник-председателят на ЕП Ева Копач (ЕНП, Полша), която е педиатър, заяви: “Ние трябва да се стремим към предотвратяване на рака сред децата, но и да направим така, че всички деца с диагноза рак да имат равен достъп до лечение и подходящи грижи по време на лечението и възстановяването”.

За да привлече внимание към проблема, Парламентът осветява сградата си в златисто от 1 до 6 септември. “Ние отправяме знак на солидарност към децата и младежите, борещи се с рака, техните семейства, хората, които са преживели рак в детството си, и тези, които полагат грижи за тях”, добави г-жа Копач, която е и координатор на ЕП за правата на децата.

35 000 деца в Европа заболяват от рак всяка година

По оценки броят на децата в Европа, които са преживели онкологични заболявания, е около 500 000 през 2020 г.

Левкемията е най-често срещаният и най-смъртоносен тип рак сред децата, като на нея се дължат около 30% от диагностицираните случаи и от смъртните случаи всяка година.

Борбата с рака е приоритет за ЕС. През юни Европейският парламент сформира специална комисия, която следва да подготви мерки за подобряване на профилактиката, диагностицирането и лечението и за осигуряване на по-високо качество на живота на пациентите и техните семейства.

Прочетете какво прави ЕС за подобряване на здравеопазването в Европа.