Филмовата награда на Европейския парламент се променя, за да привлече още повече публика за повече европейски киноленти.

Наградата LUX бе създадена преди 13 години като инструмент за подкрепа на разпространението на европейски филми. От тази година любителите на киното ще участват пряко в избора на победител, а партньорство с Европейската филмова академия (European Film Academy) ще подпомага достигането на филмите до повече европейци.

Нов начин на гласуване, нови партньори, нов календар

От 2020 г. наградата ще има ново име: LUX – Европейска филмова награда на публиката. То отразява редица други промени. Депутатите в Европейския парламент и публиката ще имат равна тежест при определяне на победителя, който ще се обявява през април.

Организирането на конкурса ще става съвместно с Европейската филмова академия (European Film Academy) и в сътрудничество с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Броят на филмите, които ще се състезават за наградата, ще се увеличи на пет и всички те ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС. Само през 2020 г., поради отражението на кризата с COVID-19 върху филмовата индустрия, филмите, които ще се борят за приза, ще останат три.

„Досега посланието на наградата LUX беше „Европейският парламент има ангажимент към културата“ и ние можем да сме горди с постигнатото“, заяви председателят на парламентарната комисия по култура Забине Ферхайен при представянето на новия формат на Международния филмов фестивал във Венеция. „От сега нататък, ние искаме да споделяме пътя си с нови партньори. Искаме да споделим нашата награда LUX с все повече европейци“.

Наградата LUX – новият формат през 2020-2021 г.
  • Есен: жури от киноексперти ще избери филмите, които ще се надпреварват за наградата. Тези филми ще получат субтитри на 24-те езика на ЕС
  • 12 декември, Рейкявик – трите номинирани филма ще бъдат обявени на церемонията за Европейските филмови награди (European Film Awards)
  • Декември 2020 – април 2021 г.: хора от цяла Европа ще могат да гледат филмите на кино прожекции или онлайн
  • Публиката и депутатите в Европейския парламент гласуват онлайн, като двете групи имат тежест от 50% за крайния резултат
  • 28 април 2021 г. – филмът победител ще бъде обявен на церемония в Европейския парламент

Какво остава същото

Наградата LUX има репутация, че подбира европейски копродукции, които повдигат актуални политически и социални въпроси и провокират дебат за европейските ценности. Този акцент няма да изчезне. Освен това номинираните филми ще продължат да получават субтитри, за да бъдат достъпни за повече хора.

Церемонията по награждаването ще се провежда, както и сега, по време на пленарно заседание на Парламента. Само времето на церемонията се променя: вместо ноември тя ще бъде през април.

Подкрепа за европейското кино

„Ние сме горди, че сме единственият парламент в света, който присъжда филмова награда“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли във видеопослание за представянето на наградата във Венеция. Той посочи, че новият формат е стъпка напред за по-голяма подкрепа на хората на изкуството и европейските продукции, които бяха силно засегнати от здравната криза.

Еврокомисарят за културата Мария Габриел подчерта във видеопослание разнообразието на европейското кино, за което свидетелстват 130-те филма, участвали в предишните издания на наградата.

Прочетете как ЕС допринася за преодоляването от културния сектор на кризата с COVID-19.