Екипът с най-висок резултат в допълнителния модул на Програмата за училища посланици на ЕП ще има възможността да пътува до Страсбург, а общо 4 учебни заведения спечелиха участие в онлайн сесии на програма „Евроскола“.

Радан - ЕП

Приключи допълнителният модул на Програмата за училища посланици, в който взеха участие 13 училища. Те се състезаваха и оценяваха помежду си с по една избрана от тях дейност, за да спечелят пътуване до Страсбург. Бюрото на Европейския парламент бе впечатлено от активността, ентусиазма и креативността, както и от многообразието на дейностите, отчетени в модула.

През октомври 2019 г. 20 училища посланици на Европейския парламент бяха избрани да се включат с една своя дейност в допълнителен модул по Програмата за училища посланици. Предвидено беше в края на годината всички училища да се оценят взаимно, а училището, събрало най-много точки в крайното класиране, да получи право на участие в специална сесия на „Евроскола“ в Страсбург.

Поради пандемията действието на този модул беше удължено до края на календарната година и през декември 2020 г. избралите да продължат участието си в модула 13 училища оцениха инициативите на всяко от останалите 12 по четири предварително зададени критерия:

 • свързаност с целите на Програмата;
 • новаторство и креативност на използвания формат;
 • обхват на дейността;
 • качеството на споделените материали.
 .
Състезателна игра, организирана от ПМГ ,,Иван Вазов
Състезателна игра, организирана от ПМГ ,,Иван Вазов“ Димитровград в рамките на Шампионат ЕС
Отчетените резултати надминаха очакванията ни. Макар и пандемията да осуети предварителните планове за физически събития на много от училищата, те проявиха гъвкавост и успяха да реализират много от идеите си неприсъствено.

За участие в модула училищата отчетоха многообразни инициативи като виртуални срещи, открити уроци, дискусии, изложби, представяне на кулинарни рецепти от ЕС и презентации на европейски теми, конкурси за есе, клип, научно проучване, рисунка и доклад. Много от дейностите бяха посветени на Деня на Европа: специален европейски час на класа за цялото училище; игра в платформата Kahoot; прочит на Декларацията на Шуман на различни европейски езици; видеопослания на младшите посланици и изпълнение на пиано на четири ръце на „Одата на радостта“. Имаше и новаторски идеи като състезание „Шампионат ЕС“, Дни на филмите, посветени на Европа, и Ден за европейска подкрепа. Интересно беше и провеждането на симулация на изборен процес с политическа утопия (измислена държава Димоландия), в която учениците сами създават предизборни програми и платформи и сондират мнения на местната общност чрез интервюта с граждани. Екологичната тематика беше силно застъпена със събития като дискусии на тема „Отговорно потребление“, конкурс „Как да спасим планетата Земя“, благотворителна акция „Стара за нова хартия“, едномесечна кампания по събиране на пластмасови бутилки и др.

 .
Някои от отличените рисунки в конкурса на ЕГ „Иван Вазов“, Пловдив по случай 9 май 2020 г.Някои от отличените рисунки в конкурса на ЕГ „Иван Вазов“, Пловдив по случай 9 май 2020 г.
Някои от отличените рисунки в конкурса на ЕГ „Иван Вазов“, Пловдив по случай 9 май 2020 г.
 .

След взаимното оценяване на отчетените инициативи от участващите 13 училища, крайното класиране е следното:

 1. Професионална гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“, Пазарджик ‒ 263 точки
 2. Първо СУ „Свети седмочисленици“, Търговище ‒ 252 точки
 3. Езикова гимназия „Иван Вазов“, Пловдив ‒ 249 точки
 4. Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, Плевен ‒ 237 точки
 5. СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Златица ‒ 229 точки
 6. Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, Пловдив ‒ 228 точки
 7. Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, Димитровград ‒ 218 точки
 8. Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали ‒ 217 точки
 9. ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, Горна Оряховица ‒ 198 точки
 10. 2-ро СУ „Академик Емилиян Станев“, София ‒ 196 точки
 11. СУ „Васил Левски“, Гълъбово ‒ 195 точки
 12. СЕУ “Св. Паисий Хилендарски“, Дупница ‒ 192 точки
 13. ПГТС „Арх. Йордан Миланов“, Перник ‒ 189 точки

Училището, класирано на първо място, ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“, Пазарджик, бе отличено за своята инициатива #EвропаЕСподеленасвас, проведена в дните около 9 май 2020 г. и реализирана в 3 етапа:

 • онлайн викторини за журналисти от три електронни медии по темите „Какво представлява Европейският съюз?“ и „Какво предстои в ЕС?“;
 • симулирано заседание на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП с евродепутата Радан Кънев; и
 • виртуална дискусия „Десет неща, които ЕС прави за борба с коронавируса“ с българския еврокомисар, в която се включват 176 участници от 20 училища в региона.
 .
Двуезичното онлайн издание „Под дъгата на Европа“, с авторски текстове илюстрации на младшите посланици от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ Търговище, създадено в рамките на кампанията им „Младите в Европа срещу COVID 19“.Двуезичното онлайн издание „Под дъгата на Европа“, с авторски текстове илюстрации на младшите посланици от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ Търговище, създадено в рамките на кампанията им „Младите в Европа срещу COVID 19“.
Двуезичното онлайн издание „Под дъгата на Европа“, с авторски текстове илюстрации на младшите посланици от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ Търговище, създадено в рамките на кампанията им „Младите в Европа срещу COVID 19“.

В организацията и реализацията на трите инициативи се включват над 250 ученици, както и учители, журналисти и представители на институции и НПО. Информацията за инициативите достига до над 3000 души с много силно медийно покритие и отразяване в социалните мрежи.

Училището ‒ победител в допълнителния модул, ще получи възможност да участва в специална сесия на „Евроскола“ в Страсбург, след като посещенията в сградите на Европейския парламент бъдат възобновени, и ще получи промоционални материали на Програмата.

Като поощрителна награда училищата, класирани от първо до четвърто място, ще получат възможност да се включат в онлайн сесия на „Евроскола“ на 12 март.

Поздравления за всички училища, които се включиха в Допълнителния модул с многобройните и интересни дейности и показаха, че могат да бъдат креативни в условията на продължаващата пандемична обстановка и да ангажират учениците със значими европейски теми по интерактивен и нестандартен начин, възпитавайки социално отговорни и активни европейски граждани!

Нов стимул за сертифицирани училища посланици на Европейския парламент