Сертификатът цели да облекчи пътуванията в ЕС по време на пандемията. Той може да съдържа три вида удостоверения: че даден човек е бил ваксиниран, че е бил изследван наскоро и резултатът от теста е отрицателен, или че се е възстановил от заболяването.

На европейско ниво вече има инфраструктура, която позволява отделните национални системи да работят една с друга. Двайсет и три страни имат техническа готовност, а девет страни вече издават и проверяват поне един вид удостоверение.

Възстановяване на свободата на движение

Докладчикът на Парламента Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) посочи в началото на дебата на 8 юни, че свободата на движение е високо ценена от европейците и това придаде особена важност на преговорите за сертификата, които „приключиха за рекордно късо време“. „Искаме да изпратим послание на европейските граждани, че правим всичко възможно да възстановим свободата н движение“.

Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви: „Сертификатът, който ще бъде безплатен, ще бъде издаван от всички държави членки и ще трябва да бъде приеман в цяла Европа. Той ще допринесе за постепенно вдигане на ограниченията“.

Държавите в ЕС трябва да осигурят прилагане на правилата

Сертификатът за COVID е „първата стъпка към премахването на ограниченията и това е добра новина за много хора в Европа – хора, които пътуват за работата си, семейства, които живеят в погранични райони, както и за туризма“, заяви Биргит Зипел (С&Д, Германия). Тя посочи, че сега държавите в ЕС трябва да хармонизират правилата за пътуване.

„Всички граждани в Европейския съюз очакват с право да могат да използват системата до началото на лятото и държавите членки трябва да отговорят на очакванията“, каза Йерун Ленаерс (ЕНП, Нидерландия). Той подчерта, че е нужно не само да се въведе технически сертификатът; „Европейските граждани искат най-сетне да има някаква координация и предвидимост на нашите вътрешни граници“.

Софи ин ‘т Велд (Обнови Европа, Нидерландия) призова държавите да направят необходимото ЕС да отвори граници: „Европейците отчаяно искат да получат обратно свободата си. Мисля, че си струва да припомним, че не вирусът е този, който отне тяхното право на свободно придвижване в Европа. Смесицата от национални правила е тази, която прави невъзможно пътуването“.

Правата на гражданите трябва да се зачитат

Корнелия Ернст (Левица, Германия) подчерта, че главно Парламентът и Комисията са защитавали правата на гражданите по време на преговорите. „Трябва да защитим свободите на всички, не само на туристите“, каза тя.

Тинеке Стрик (Зелени/ЕСА, Нидерландия) изтъкна, че сертификатът прави възможно да се избегне дискриминацията и да се защитят личните данни на хората. Държавите членки ще трябва да приложат на практика тази хармонизирана система, а Парламентът ще следи, за да няма дискриминация, добави тя.

Йоахим Бруджински (ЕКР, Полша) заяви, че сертификатът „следва да облекчава свободното движение, а не да бъде условие за него“. Хората, които не са ваксинирани, трябва да имат право да пътуват из Европа, ако са изпълнили условия като тестване, самоизолация или карантина. „Този регламент не може да се разглежда като нещо, което прави ваксините задължителни“, добави той.

Кристине Андерсон (ИД, Германия) изрази съмнения, че сертификатът ще може да възстанови свободата на движение и че ще зачита правата на хората. В крайна сметка някои могат да се почувстват принудени да имат „сертификат, за да докажеш, че имаш права“. Това не трябва да бъде начин да заставиш хората да се ваксинират, заяви тя.

Парламентът гласува по правилата за сертификата късно на 8 юни.

Научете как цифровият сертификат на ЕС за COVID помага за безопасното пътуване в ЕС.

Допълнителна информация

РЕФ.: 20210603STO05415