Протасевич и Сапега пътуваха със самолет от Атина към Вилнюс на 23 май, когато властите в Беларус принудиха самолета да промени маршрута си и да кацне в Минск, където двамата бяха отведени.

Действията на белоруските власти бяха осъдени от страни в целия свят и доведоха до призиви за санкции срещу страната.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви: „Събитията в Беларус с отвличането на граждански самолет, за да бъдат арестувани противници на режима, изискват голяма стъпка напред в силата и бързината на нашия отговор“.


Парламентът и другите институции на ЕС призовават за незабавно освобождаване на Протасевич и приканват всички да изразят позиция срещу това драстично нарушение на основни права.

Какво можете да направите за освобождаването на Роман Протасевич

Потъпкването на човешки права е възможно само в условия на мълчание и бездействие. Помогнете да изразим заедно гласна подкрепа за Роман Протасевич и София Сапега и да принудим властите в Минск да променят курса си.

Конкретните стъпки, които можете да предприемете онлайн, са:

  • Да използвате хаштаговете #freeRomanProtasevich и #freeSofiaSopega в Twitter и други социални мрежи
  • Да допринесете повече хора да научат за кампанията, като споделите този материал и наши туитове и съобщения в социалните мрежи


Можете да предложите и Ваши идеи за протест. Например, председателят на Парламента Давид Сасоли се обяви за включване на летищата в кампанията: „Смятам, че би било много положителен жест, ако снимка на Роман Протасевич бъде изложена на главните летища в държавите членки в знак на солидарност и като демонстрация, че няма да го изоставим“.

Какво прави ЕС в отговор на действията на Беларус

Един ден след принудителното кацане на самолета в Минск се проведе среща на върха на ЕС. Давид Сасоли заяви пред събралите се държавни ръководители: „Нашият отговор трябва да бъде силен, незабавен и единен. Европейският съюз трябва да действа без колебания и да накаже отговорните за случилото се. Тази вечер вие имате голямата отговорност да покажете, че ЕС не е хартиен тигър“.


Лидерите на страните в ЕС се споразумяха за забрана на достъпа на белоруски самолети до летищата и въздушното пространство на ЕС. Те призоваха за освобождаване на Протасевич и Сапега, както и за разследване от страна на Международната организация за гражданска авиация. ЕС също така ще наложи икономически санкции и ще добави още белоруски служители към списъка с лица, подлежащи на санкции.

За какви промени в Беларус се обявява Парламентът

На 10 юни Парламентът призова ЕС да наложи санкции на отговорните за принудителното кацане на самолет в Минск на 23 май и за задържането на Роман Протасевич и София Сапега. Депутатите също така поискаха нов пакет от санкции от лицата, замесени в измами на президентските избори през 2020 г. и последвалите нарушения на правата на човека в Беларус.

Парламентарната комисия по външни работи обсъди събитията в Беларус на 26 май с опозиционния лидер Светлана Тихановска. Тя заяви пред депутатите: „Призовавам Европейския парламент да направи така, че реакцията на международната общност да не се ограничава до инцидента с полета. Отговорът трябва да е насочен към цялостната ситуация в страната“.

Парламентът неведнъж е обръщал внимание на тревожната ситуация в Беларус относно правата на човека и върховенството на закона.

През 2020 г. депутатите призоваха за:

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г. бе връчена на демократичната опозиция в Беларус.

Прочетете още за отношенията на ЕС с други страни:

Допълнителна информация