Конференцията за бъдещето на Европа е безпрецедентен по мащабите си проект, който дава възможност на всеки европеец да сподели идеите си и да помогне на сформирането на бъдещето на Европейския съюз, а успешното ѝ провеждане и приключване ще е успех за всички. Това бяха част от заключенията по време на дискусията „Как да се чуе гласът на гражданите чрез Конференцията за бъдещето на Европа?“, която се проведе на 16 юли 2021 г. в НДК и можеше да бъде гледана на живо онлайн. .

Тримата български евродепутати, избрани да представляват ЕП в Конференцията, дискутираха с публиката позицията и работата си по темата.Тримата български евродепутати, избрани да представляват ЕП в Конференцията, дискутираха с публиката позицията и работата си по темата.
Тримата български евродепутати, избрани да представляват ЕП в Конференцията, дискутираха с публиката позицията и работата си по темата.

 .

В първата част на дискусията представители на трите основни европейски институции, които отговарят за Конференцията – Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС, запознаха публиката с целта, формата и начина на участие в нея. Събитието бе организиран от Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с Министерството на външните работи и Представителството на Европейската комисия в България, и бе модерирано от Милена Милотинова, водещ на предаването „Брюксел 1“.

Румен Александров, заместник-министър на външните работи, очерта здравеопазването, зеления преход и стратегическата автономност като приоритети за България. Самоцел на Конференцията не трябва да бъде изменение на договорите, каза той. Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, подчерта колко важно е за Парламента да се чуе гласът на гражданите и посочи, че Конференцията е възможност да всеки един да изрази позицията си. Илин Станев, съветник в Представителството на Европейската комисия в България, представи цифровата платформа на Конференцията, която позволява на гражданите и организациите в нея да обменят и обсъждат идеи, да организират или да участват в събития по важните за тях теми. .

В първата част на дискусията представители на трите основни европейски институции, които отговарят за Конференцията запознаха публиката с целта, формата и начина на участие в нея.В първата част на дискусията представители на трите основни европейски институции, които отговарят за Конференцията запознаха публиката с целта, формата и начина на участие в нея.
В първата част на дискусията представители на трите основни европейски институции, които отговарят за Конференцията запознаха публиката с целта, формата и начина на участие в нея.

 .

Във втората част тримата български евродепутати, избрани да представляват ЕП в Конференцията, дискутираха с публиката позицията и работата си по темата.

Конференцията за бъдещето на Европа не може да бъде място за идеологически спорове, тя трябва да бъде инструмент, който да приближи институциите по-близо до очакванията на гражданите, заяви Ева Майдел (ЕНП). Мандатът на ЕС не е само в големите неща, отбеляза тя и допълни, че очаква от серията конференции европейците да успеят да повдигнат въпроси от тяхното ежедневие и нещата, които ги засяга днес, за да може да се види къде ЕС да изиграе важна роля в по-малките неща, които засягат всички.

От своя страна Илхан Кючюк (Обнови Европа) отбеляза, че няма как да се разрешат малките проблеми, без да се намери отговор на големия въпрос на днешното време – за това как Европа да намери новата причина за своето съществуване. Дизайнът на европейските институции е направен за XX в., а не за XXI в., каза той и допълни, че Европа се нуждае от нов начин на вземане на решения и от много повече координация.

Според Ангел Джамбазки (ЕКР) целта на Конференцията е да се подготви промяна на договорите на ЕС, като посочи, че според него Европейският съюз трябва да остане това, което е на политическо ниво – повече от международна организация, но никога единна държава. По думите му темите, които гражданите посочват като приоритетни, показват ясно, че европейските и българските граждани търсят политически разговор, а политическите позиции трябва да бъдат ясно разграничени по време на дебатите на Конференцията. .

Третият дискусионен панел бе посветен на позицията на гражданските организации.Третият дискусионен панел бе посветен на позицията на гражданските организации.
Третият дискусионен панел бе посветен на позицията на гражданските организации.

 .

„Нека всички да видим каква е възможността всички да спечелим от дискусията за Конференцията за бъдещето на Европа и в крайна сметка Европа и европейските граждани да излязат по-силни и по-защитени“, призова Гергана Паси, президент на ПанЕвропа България, по време на третата част на дискусията. В нея участие взеха представители на граждански организации. Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, очерта проблемите на младите хора и нуждата от по-голямо и активно младежко участие на национално и европейско ниво. За поглед към бъдещето с надежда призова Надежда Дерменджиева, председател на Българския фонд за жените, която посочи, че всеки един глас е важен.

Присъстващите граждани на живо и онлайн зададоха множество въпроси и конкретно към участващите в дискусионните панели, и за провеждането на Конференцията, за включването на граждани от цялата страна, за представителността на различни групи от обществото. .Пълен запис на събитието във „Фейсбук“Платформа на Конференцията за бъдещето на ЕвропаКонференция за бъдещето на Европа – най-важното