lubomir ivanovДългогодишният дипломат от кариерата Любомир Иванов ще ръководи Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Заповедта бе подписана от вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на външните работи Даниел Митов.

До началото на август Любомир Иванов е посланик и постоянен представител към ФАО и останалите базирани в Рим международни организации на ООН (2012-2016г.), като от 2013 година е заместник-председател и председател на Комитета по конституционни правни правни въпроси на Световната организация по прехрана и земеделие на ООН – единственият българин, избиран на този пост.

В продължение на пет години (2004 – 2009г.) е посланик и първи постоянен представител на България в НАТО след приемането на страната ни в Алианса. Заместник-министър на външните работи (2002-2004г.). Работил е в посолствата ни в Белгия и Китай, бил е генерален директор по глобалните въпроси в МВнР.

Любомир Иванов е главен преговарящ в процеса на присъединяването ни към НАТО, както и специален представител на България в Страсбург по време на първото председателство на страната на Съвета на Европа през 1994 година.

Завършил е международни отношения, има специализации в Института по международни отношения в Клингендал, Холандия, Колежа по отбраната на НАТО в Рим, Центъра Маршал на НАТО, Центъра по политика за сигурност в Женева.

Източник: Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година