move2learn

Европейската комисия представи инициатива в рамките на програма „Еразъм+“ за допълнително подпомагане на обучението и мобилността на младите европейци. Инициативата, наречена Move2Learn, Learn2Move (Движи се, за да учиш – Учи, за да се движиш), ще даде възможност на поне 5000 младежи да пътуват по устойчив начин до друга страна от ЕС — самостоятелно или заедно със своя училищен клас. Тази еднократна инициатива, която е свързана с 30-ата годишнина на програма „Еразъм“, е в съответствие с два основни приоритета на Комисията: да се насочи отново вниманието към младежта на Европа и да се улесни мобилността на гражданите на ЕС, особено мобилността с ниски нива на емисии.

Move2Learn, Learn2Move се основава на идея, представена от Европейския парламент през 2016 г. Тя ще бъде осъществена чрез eTwinning – най-голямата мрежа от училищни преподаватели в света. Мрежата е част от програма „Еразъм+“ и дава възможност на учители и ученици в цяла Европа да разработват съвместно проекти чрез онлайн платформа.

Инициативата ще бъде отворена за ученически класове, участващи в мрежата eTwinning, като изискваната минимална възраст на участниците е 16 години. Те трябва да посочат дали желаят да участват в надпреварата за безплатни билети за пътуване, които ще бъдат предоставени за най-добрите проекти в рамките на eTwinning във всяка участваща държава. Социалното приобщаване ще бъде важен критерий при избора на най-добрите проекти. След като бъдат определени победителите, те ще могат да пътуват в периода от август 2017 г. до декември 2018 г. на дата по свой избор. Учениците ще пътуват в група като част от училищна екскурзия или самостоятелно, в зависимост от решението на родителите и учителите.

Те ще могат да избират между всички видове транспорт, оператори и линии, като се вземат предвид критериите за устойчивост и мястото на отпътуване и дестинацията на участващите ученици. Някои оператори подкрепят инициативата, като предлагат специална отстъпка за участниците. Сред тях са: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling и Westbahn.

Комисията насърчава и други оператори да се присъединят към инициативата.

eTwinning предлага платформа за училищен персонал (напр. учители, директори, библиотекари), на която да общуват, да си сътрудничат и да разработват проекти като част от една учебна общност в Европа. По този начин eTwinning насърчава сътрудничеството между училищата и учениците и предлага възможности на учителите за безплатно и непрекъснато професионално развитие по интернет. Платформата вече е свързала повече от 450 000 учители.

Стартирана през 2005 г. като основно действие на програмата „eLearning“ на Европейската комисия, eTwinning е част от „Еразъм+“ – европейската програма в областта на образованието, обучението, младежта и спорта от 2014 г. насам. Тя се поддържа и управлява от Европейската училищна мрежа – международно партньорство между 30 европейски министерства на образованието, които разработват образователни подходи за училища, учители и ученици от цяла Европа. Освен това платформата eTwinning се подпомага на национално равнище от 37 национални помощни служби.