Научна конференция за студенти и докторанти на тема „10 години България в Европейския съюз – успехи и предизвикателства” – 20 април 2017 година

>

18053435_10207961536946351_373050400_oВицепрезидентът на Република България Илияна Йотова и ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов откриха вчерашната научната конференция за студенти и докторанти на тема „10 години България в Европейския съюз – успехи и предизвикателства“. Форумът се проведе в Ректората на Пловдивската алма матер на ул. „Цар Асен“ №24, в зала „КОМПАС“.

Деканът на ФИСН доц. д-р Станимир Кабаиванов обясни, че разработките на участниците в националния форум са в три водещи направления: „Растеж, инвестиции и работни места“, „Единен пазар“ и „Демократична промяна“. Сред основните теми са икономическото развитие, образованието, младежките политики, движението на хора, стоки и услуги, европейското енергийно сътрудничество, околната среда, правосъдието, миграцията и човешките права.

Освен с приветствията си при откриването на конференцията, г-жа Йотова и проф. Козлуджов се включиха активно в дискусиите в рамките на форума. Официални гости на събитието бяха заместник-областният управител на Пловдив Владимир Петров, председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова и заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов. След откриването към участниците в конференцията се присъедини и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев.

“Българското председателство на Европейския съюз трябва да е обединителната кауза на новия парламент и кабинет, а страната ни да излезе от ролята си само на приемаща политиките на Европа”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Във Вас ни е надеждата, защото Вие сте тези, които ще направите успешен европейския проект. 60 години той се развива, но не мислете, че той е веднъж завинаги даденост, а се променя през годините,“ с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към студентите от Факултета по икономически и социални науки.

Заместник-кметът Стефан Стоянов по „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ заяви на конференцията: „Членството на България в Европейския съюз е най-голямото политическо постижение на България и за 10 години буквално всичко се промени. Ние извървяхме огромен път и като общество, и като политическо система, и като икономика“.

Дискусията по време на конференцията засегна процесите, които се случват в съседните страни в Източна Европа и ролята на България като гарант за сигурността. Разбира се не беше подмината темата за ползите от членството в ЕС и предизвикателствата от това.

Благодарим на всички гости и участници в конференцията за активността, която проявиха!

За да разгледате снимки от провелото се събитие посетете Галерията на сайта ни.