LUX

 

 

 

 

 

 

 

 

Филмите, които тази година се борят за кинонаградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на фестивала в Карлови Вари. Три заглавия са с българско участие.

Новото издание на филмовата награда LUX получи своя старт на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, на 2 юли с обявяването на официалната селекция от 10 филма, които ще участват в надпреварата. От тях ще бъдат избрани три филма финалисти, които ще бъдат прожектирани в цяла Европа, а разходите за изготвяне на субтитри на официалните езици на ЕС поети от Европейския парламент.

Филмите в изданието за 2017 г.

Десетте селектирани филма включват разнообразни жанрове – от политическа сатира до социално изследване, и описват различни характери и житейски ситуации. Три от филмите са свързани с България:

  • Слава“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българо-гръцка продукция, разказваща истинската история на кантонер, който открива голяма сума пари на релсите и ги предава на полицията
  • Белгийският крал“ на Питър Бросен и Джесика Удуърт е копродукция на Белгия, Холандия и България. В тази измислена история белгийският крал се озовава в Турция в момент, в който част от Белгия обявява независимост. Тогава той решава да се завърне спешно в страната си, но поради липса на полети е принуден да прекоси Балканите.
  • „Действието във филма „Уестърн” на германската режисьорка Валеска Гризебах се развива в България, където са изпратени група германски строителни работници. Филмът е копродукция на Германия, България и Австрия.

Останалите номинирани филми са:

  • A Ciambra на Джонас Карпиняно (Италия/Бразилия/САЩ /Франция/Германия/Швеция)
  • „120 удара в минута“ (BPM (Beats Per Minute)) на Робин Кампийо (Франция)
  • „Каменно сърце“ (Heartstone) на Гудмундур Арнар Гудмундсон (Исландия/Дания)
  • Sámi Blood на Amanda Kernell (Швеция/Дания/Норвегия)
  • Лято 1993 (Summer 1993) на Карла Симон (Испания)
  • Последното семейство (The last family) на Ян Матушински (Полша)
  • Другата страна на надеждата (The other side of hope) на Аки Каурисмаки (Финландия/Германия)

Селекцията бе представена на 2 юли от Хелга Трюпел, заместник-председателка на комисията по култура в ЕП, депутатите Мартина Длабайова (АЛДЕ, Чехия) и Богдан Вента (ЕНП, Полша) и координаторката на филмовата награда LUX Дорис Пак.

От тези филми ще бъдат определени трите филма финалисти, които ще бъдат прожектирани във всички страни от ЕС през есента в рамките на Филмовите дни на наградата LUX. Носителят на наградата LUX ще бъде определен от депутатите в ЕП, а церемонията по награждаване ще се проведе на 15 ноември по време на пленарното заседание в Страсбург.

Признанието на публиката за 2016 г.

На церемонията в Карлови Вари бе обявен и филмът от конкурса за 2016 г., получил най-много гласове от публиката в Европа. Това е комедията „Тони Ердман“ на германската режисьорка Марен Аде, която по-рано спечели и гласовете на депутатите в ЕП.

Наградата LUX

Годишната филмова награда LUX е начин, по който Европейският парламент подкрепя създаването и разпространението на европейски филми, разпалването на дебат по социални и политически теми и утвърждаването на европейските ценности.

За повече подробности можете да се свържете с Cornelia Gusa – тел. (+32) 2 28 32601 (Брюксел) или (+33) 3 881 73784 (Страсбург), имейл cornelia.gusa@europarl.europa.eu

Източник: europarl.europa.eu