Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе в сряда, 13 септември годишната си реч за състоянието на Съюза.

Пред членовете на Европейския парламент председателят ще отчете постигнатото през изминалата година и ще обяви намеренията на Комисията за новите й инициативи през следващите седмици и месеци.

Това ще бъде последната реч на Урсула фон дер Лайен за настоящия мандат преди изборите за Европейски парламент през 2024 г.

Речта за състоянието на Съюза и пленарният дебат в Страсбург ще се предават на живо на 13 септември от 10:00 ч. българско време с превод на български език на сайта и Фейсбук страницата на Представителството на Европейската комисия в България.

Каним всички български медии, които желаят, да предават прякото ефирно излъчване на речта. Те могат да вградят аудиовизуалния сигнал в дигиталните си канали или да използват сателитен телевизионен и радио сигнал, както е описано в приложените технически инструкции.

За повече информация

Уебсайт на речта за състоянието на Съюза 2023 г.

Контекст

Речта за състоянието на Съюза е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон в Европа. Дебатът за състоянието на ЕС демонстрира отчетността на институцията пред демократично избраните депутати и спомага за изграждането на по-прозрачен и демократичен Съюз.

Отдел „Преса и медии”

Представителство на Европейската комисия в България