Двама българи са сред победителите в 34-ото издание на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS) – най-престижния научен конкурс за младежи на възраст между 14 и 20 години в сферата на науките и технологиите, инженерството и математиката, създаден по инициатива на Европейската комисия. Наградите бяха обявени на церемония в Брюксел в събота. В тазгодишното издание на конкурса EUCYS участваха 136 млади учени от 36 държави, които представиха 85 проекта в широк спектър от области на науката — от биология до математика и социални науки — на международно жури от 22 висококвалифицирани учени и инженери. Журито беше председателствано от Мария Любенова от Европейската обсерватория за Юга.

Спечелилите проекти получават като награда общо 62 000 евро: четири първи награди в размер на 7 000 евро, четири втори награди по 5 000 евро, четири трети награди от 3 500 евро, както и престижни стипендии и посещения в CERN (Европейска организация за ядрени изследвания) и ЕКА (Европейска космическа агенция).

Първата награда получиха проекти от Полша, Канада, Дания и Португалия, а втората и третата награда бяха връчени на проекти от Нидерландия, Канада, Ирландия, Италия, България, Словакия, Гърция и Германия.

·       Българският лауреат на третата награда е Любомир Андонов Ненов за проекта “Dynamic Proactive Secret Sharing for Confidential Byzantine Fault-Tolerant Services using Multi-party Computation”.

·       Друг български участник, Деян Деянов Хаджиманич, е отличен в престижния научен конкурс Regeneron ISEF 2024 за проекта “A Graph Isomorphism Kernel Based on k Vertex Connectivity and its Application in Graph Neural Networks”.

EUCYS се подпомага от програмата „Хоризонт Европа” по направление „Разширяване на участието и укрепване на европейското научноизследователско пространство”. Тя е част от по-широка инициатива за укрепване на връзките между науката и обществото, насърчаване на отговорните научни изследвания и иновации и постигане на напредък в европейското научноизследователско пространство.

Повече информация и списък на победителите в EUCYS можете да намерите в съобщението за медиите.

Лица за контакти с медиите:

Sonya Gospodinova (+32 2 296 69 53)

Marietta Grammenou (+32 2 298 35 83)

Европейската комисия е отговорна за защитата на личните данни. Всички лични данни се обработват съгласно Регламент (ЕС) 2018/1725