На 13 май (петък) българският еврокомисар Мария Габриел ще обяви създаването на първия по рода си „Европейски форум за жени новатори”. Инициативата се реализира с подкрепата на кмета на София Йорданка Фандъкова. Ще се включат жени предприемачи и новатори от цяла Европа и кметовете на градовете Болоня, Варшава, Венеция, Дортмунд, Клуж Напока, Лисабон, Вантаа, Понтуаз, Солун.

В Европа по-малко от 30% от учените и по-малко от 16% от основателите на стартъпи са жени. Целта на форума е да се обсъдят предизвикателствата и възможностите пред жените в областта на иновациите и предприемачеството.

Комисар Габриел ще представи инициативите на европейско равнище за създаване на иновационна екосистема, подкрепяща креативността, новаторството и предприемачеството сред жените.

Новост в инициативата е силният фокус върху ролята на местното управление. Кметовете ще представят добри практики на местно и регионално ниво за създаване на подходящи условия, при които жените новатори и предприемачи да разгърнат потенциала си.

Форумът ще положи основи на създаването на мрежа за сътрудничество и обмен на добри практики за жените предприемачи.

Отдел “Преса и медии”

Представителство на ЕК в България

Европейската комисия е отговорна за защитата на личните данни. Всички лични данни се обработват съгласно Регламент (ЕС) 2018/1725.