На 9 и 10 юни европейскияткомисарпо въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра ще бъде на посещение в България. Тя ще посети Видин и ще проведе срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Кирил Петков и с други представители на правителството и гражданското общество. Сред обсъжданите теми ще бъдат предстоящото сключване на споразумение за партньорство с България, в което се определя инвестиционната стратегия на страната за периода 2021-2027 г. в областта на политиката на сближаване, както и подкрепата за България по линия на Фонда за справедлив преход.

На 9 юни (четвъртък) комисарят ще бъде във Видин, където ще се срещне с кмета на общината Цветан Ценков и ще се запознае с изпълнението на проекти, финансирани със средства по линия на политиката на сближаване на Европейския съюз. Тя ще бъде придружавана от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

В 14:15 ч. комисар Ферейра ще даде кратък брифинг на представители на медиите в средно училище “Цар Симеон Велики” (ул. Търговска №6). 

На 10 юни (петък) от 9:30 ч. в София Елиза Ферейра ще бъде специален гост в откриващия панел на конференцията Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преходкоето събира на едно място европейски и български лидери за дискусия относно зеления преход.

В 16:15 ч. в Министерския съвет комисар Ферейра ще даде съвместен брифинг за медиите заедно с министър-председателя Кирил Петков.

Отдел „Преса и медии”

Представителство на Европейската комисия в България