Европейската централна банка и Journées de l’économie (Jéco) хвърлят ръкавицата към европейските граждани, изкушени от аудиовизуалните изкуства.Euro-Video-Challenge
Жителите на Европейския съюз на възраст между 18 и 30 години могат да участват в това предизвикателство. Видеоклиповете могат да се подават от отделни лица или от екипи от двама.

Лицата или екипите, които представят най-добрите видеоклипове, ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по награждаването на 10-тата годишнина от икономическата конференция „Les Journées de l’économie“ (Jéco) в Лион (Франция) в четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Първата награда за спечелването на видеоклипа е € 4,000.

Вторa и третa награди съответно от 3 000 евро и 2 000 евро също може да бъдат присъдени, като се вземе предвид решението на журито и качеството на видеоклиповете.

Как да участвате?

1. Направете видео!

Разкажете ни историята си по икономическа тема, свързана с дейностите на Европейската централна банка. Тя трябва да бъде представена по завладяващ и прост начин, подходящ за млада аудитория, която не винаги има някакви предишни познания по темата.
Видеоклиповете могат да бъдат на английски, френски, немски, италиански или испански език, да бъдат в ландшафтен формат и да не траят повече от 2 минути и 20 секунди. Трябва също да изпратите скрипта на видеоклипа (максимум 1500 думи).

Проблем с избора на тема? Ето някои идеи:

Защо единна валута за Европа?
Защо не една световна валута?
Значимо ли е еврото спрямо долара?
Защо твърде голям дълг е проблем? Дали проблемът е публичен дълг или частен дълг?
Защо високата инфлация е проблем?
Трябва ли на затруднените банки да бъдат дадени обществени средства?
Как изглеждат парите в бъдеще?
Може ли паричната политика да намали социалните неравенства?
Трябва ли работниците да бъдат по-мобилни в еврозоната?