Във вторник от 18.00 ч. българско време евродепутатите ще обсъдят с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини последните тревожни събития в Северна Корея и Венецуела, както и отношенията между ЕС и Турция.

Евродепутатите за загрижени, че ядрените и ракетните тестове на Северна Корея могат да излязат извън контрол. Те призовават страната да се въздържа от по-нататъшни провокативни действия и да остави своята програма за ядрени оръжия и балистични ракети.

Вече месеци Венецуела преживява остра политическа и икономическа криза. Почти всеки ден из цялата страна има демонстрации срещу режима на Николас Мадуро. Спорните избори за Конституционно събрание без членове на опозицията, което замени контролирания от опозицията парламент, генерират все повече и повече международна критика към правителството на Мадуро.

През месец юли евродепутатите вече изразиха своята тревога относно преговорите за членство на Турция в ЕС. Тогава те призоваха Европейската комисия и правителствата от ЕС незабавно официално да замразят преговорите за присъединяване, ако Турция извърши предвидените промени в конституцията си без промяна.

Можете да гледате пленарния дебат на живо чрез EP Live и EbS+.

 

Източник: Европейски парламент