Откриване: минута мълчание за жертвите на горските пожари в Португалия и Испания

>

При откриването на пленарната сесия в Страсбург председателят на ЕП Антонио Таяни упомена загиналите в горските пожари в Португалия и Испания и урагана „Офелия“ в Ирландия.

Г-н Таяни заяви, че пожарите са много тревожни. В Европа тази година са изгорели 750 000 хектара. Над 100 души са загубили живота си само в Португалия. Службите за гражданска защита трябва спешно да бъдат подсилени, за да могат да подпомагат по-добре хората в нужда.

Председателят Таяни, Туск и Юнкер са се съгласили да дарят парите от наградата на принцесата на Астурия, която Европейският съюз получи миналата седмица, за подпомагане на пострадалите от горските пожари райони на Португалия и Испания, за да се покаже солидарност.

Парламентът запази минута мълчание за жертвите на горските пожари в Португалия и Испания, както и за жертвите на урагана „Офелия“ в Ирландия.

Председателят Таяни обяви, че във вторник преди началото на гласуванията ще бъде запазена минута мълчание в памет на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, която стана жертва на жесток бомбен атентат в Малта миналата седмица. Нейното семейство ще присъства в залата.

Г-н Таяни реагира на обвиненията за сексуален тормоз в Европейския парламент и обяви, че бюрото, което е органът, установяващ правилата на Парламента, ще обсъди въпроса още тази вечер.

Видеозапис на откриването (на френски)

Новопостъпили членове

Рори Палмър (С&Д, Великобритания), считано от 3 октомври

Напускащи членове

Улрике Луначек (Зелените, Австрия), считано от 8 ноември

Промени в дневния ред

– вторник/сряда

Дискусията относно сексуалния тормоз в ЕС ще се състои в сряда сутрин след тази относно системата за влизане/излизане на ЕС. Тя ще бъде обобщена в резолюция, която ще бъде гласувана в четвъртък.

Молби от комисии за започване на преговори със Съвета и Комисията

Решенията на комисии за започване на преговори с другите институции (член 69в от Правилника за дейността на Европейския парламент) са публикувани на сайта на пленарната сесия.

Ако в рамките на 24 часа не бъде получено искане за гласуване в пленарна зала на съответното решение, съответната комисия може да започне преговори.

Източник: Европейски парламент