Резултат с изображение за Антонио таяни

По повод визитата на Председателския съвет на Европейския парламент (включващ председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) в България Информационното бюро на ЕП организира дебат със студенти и млади хора на 21 ноември 2017 г. от 16.30 ч. в зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в дискусията е необходима предварителна регистрация тук.

Дискусията с г-н Таяни и членовете на Председателския съвет на ЕП ще бъде под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“ и ще даде възможност на младежите да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект, както и да отправят своите въпроси към политическите лидери на Парламента. Модератор на събитието ще бъде един от най-ярките журналисти на бТВ – Светослав Иванов, водещ на публицистичното предаване „120 минути“.

Трите основни теми, които ще бъдат обсъдени по време на дебата, очертават проблемите, които българските младежи определят като най-важни в последното проучване на Евробарометър. Това са: младежка безработица, бедност и социално изключване; сигурност, миграция и опазване на външните граници на ЕС; свобода на придвижване, учене и работа в рамките на ЕС.

Предстоящото събитие е част от работно посещение на Председателския съвет на ЕП в София на 21 ноември 2017 г. във връзка с наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от месец януари 2018 г. Непосредствено преди дискусията г-н Антонио Таяни ще бъде удостоен с почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. В самия дебат се очаква да вземат участие около 600 млади хора.

Предварителна регистрация и допълнителна информация

Дискусията „Гласът на младите: Каква Европа искаме?“ ще се проведе на 21 ноември 2017 г. (вторник) от 16.30 ч. в зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Желаещите да участват в дискусията трябва да се регистрират не по-късно от 19 ноември, използвайки този формуляр. Всички участници трябва да бъдат пред входовете на залата не по-малко от 45 минути преди началото на събитието поради съображения за сигурност.

По време на дискусията ще бъде осигурен жестомимичен превод за хора с увреден слух. За тези, които не могат да присъстват в залата, целият дебат ще бъде излъчван на живо на страницата на Информационното бюро на ЕП и във Фейсбук.

За медиите

Журналистите, желаещи да присъстват на дискусията, трябва да се регистрират не по-късно от 19 ноември, като попълнят приложения формуляр за акредитация и го изпратят на имейл адрес invitation@apraagency.com.

Основна информация

Антонио Таяни (ЕНП, Италия) бе избран за председател на Европейския парламент през месец януари тази година. Той ще бъде начело на институцията за две години и половина, т.е. за половин парламентарен мандат, като може да бъде преизбран. Председателят представлява Европейския парламент извън рамките на институцията и в отношенията на Парламента с останалите институции на ЕС.

Председателският съвет на Парламента е политическият орган на ЕП, който притежава правомощия относно организацията на дейността на ЕП и законодателната програма, предоставянето на правомощия на комисиите и делегациите, както и определянето на техния състав, връзките с останалите институции на Европейския съюз, националните парламенти и трети държави. Председателският съвет се състои от председателя на Европейския парламент и от лидерите на политическите групи.

Източник: Европейски парламент