Представители на демократичната опозиция във Венецуела получиха наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Това се случи по време на церемония в Страсбург във вторник.

По време на награждаването председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза, че това е награда за всички венецуелци по целия свят. Той отбеляза влошаването на правата на човека във Венецуела и призова за връщане към свободните избори, в които да участват всички, за да може венецуелският народ да избере своето бъдеще.

За повече информация

Цитат

Андрей Ковачев (ЕНП, България) каза: „Искрено приветствам избора за лауреат на наградата „Сахаров“ за 2017 г. – Демократичната опозиция във Венецуела. През последните няколко години Венецуела се намира в състояние на политическа криза. Управляващата партия на президента Николас Мадуро непрекъснато ограничава принципите на правовата държава и на конституционния ред и  въпреки че Венецуела е една от най-богатите на природни ресурси държави в света, населението й тъне в крайна мизерия. Надявам се с тази награда да окуражим Национално събрание (и неговият председател Хулио Борхес), и всички политически затворници от списъка на „Foro Penal Venezolano“ (Венецуелския наказателен форум), в противопоставянето им срещу властващия тираничен режим до пълното възстановяване на демокрацията и зачитането на човешките права в страната.“

 

Източник: Европейски парламент