Резултат с изображение за европейски парламент лого

Правила за авторското право, нова система за одобрение на пътувания в ЕС и сътрудничеството в отбраната бяха в центъра на вниманието на ЕП на сесията през юли.

Депутатите гласуваха против започването на преговори със Съвета относно директива за авторското право. Текстът ще бъде обсъден и гласуван по време на пленарното заседание през септември.

Бяха приети нови правила за засилване на сигурността на границите. Пътници, които не се нуждаят от визи за ЕС, ще преминават през предварителна проверка в бъдеще през Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS).

Парламентът одобри европейска програма за развитие на военни технологии и оборудване. Целта е да се насърчат страните в ЕС да си сътрудничат в отбраната.

Резултатите от срещата на върха на ЕС 28-29 юни бяха подложени на критики по време на пленарен дебат. Повечето депутати смятат, че държавните ръководители не правят достатъчно за промени в европейската политика спрямо мигрантите и търсещите убежище.

Защитата на данните и на основните свободи трябва да бъдат важни елементи в бъдещи споразумения за прехвърляне на данни между Европол и Йордания, Турция, Израел, Тунис, Мароко, Ливан, Египет и Алжир, заяви Парламентът в серия от резолюции. Очаква се Европейската комисия да започне преговори с тези страни за сътрудничество срещу тероризма и организираната престъпност.

Българският премиер Бойко Борисов представи в пленарна зала постигнатото по време на българското председателство на Съвета. След него австрийският канцлер Себастиян Курц очерта приоритетите за следващите шест месеца.

Много правни въпроси относно триизмерния печат все още трябва да бъдат прецизирани − например, кой носи отговорност при дефекти и как да се защитят авторските права. Парламентът прие доклад с препоръки по темата.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки дойде в Парламента, за да говори за бъдещето на Европа. Парламентът ще продължи и през есента със серията дебати с ръководители на страни от ЕС.

Депутатите отхвърлиха предложените промени в законодателния пакет за сухопътния транспорт и върнаха досието обратно в комисията по транспорт за преразглеждане. Законодателството касае условията на работа и почивка на шофьорите на камиони.

 

Източник: Европейски парламент