ЕСК-2019Европейска столица на културата е най-значимият културен проект на Европейския съюз. Това е процес, включващ не само годината на събитието, а и предварителната подготовка за реализиране на проекта. Основното финансиране е осигурено от публичния сектор, a активното включване на бизнеса от региона е една от основните цели на организаторите – Фондация “Пловдив 2019“, както и на всички Европейски столици на културата

Бизнес подкрепата е и един от факторите за успешното реализиране на титлата, както и насърчаването на публично – частното партньорство с участието на компании от различни сфери и отрасли. Практиката сочи, че обединяването на усилията между публичен и частен сектор, води до преки икономически ползи и за двете страни.

Каузата Пловдив “Европейска столица на културата“ вече привлече вниманието на бизнеса в града. През 2017-та компанията за външна реклама “Кривицки и СИЕ“ осигури постоянното позициониране на национално ниво на проекта. Международната верига Holiday Inn Plovdiv  включи хотелиерския бранш в инициативата, давайки възможност на официалните гости на фондацията да се възползват от безплатно настаняване и престой.

Партньорствата включват също и разработване на общи продукти и лимитирани серии на стоки с логото на проекта, както и на съвместни маркетингови кампании и събития. Примерите от миналогодишни столици на културата показват, че инвестицията в този културен проект е не само имиджова, но и носи печалба на компаниите. За всяко инвестирано €1 възвращаемостта е средно €8. Град Монс в Белгия, столица на културата 2015-та, изчислява между 5,5 и 6 евро възвращаемост  за местната икономика на инвестирано едно евро.

Към “Пловдив 2019“ се присъедини и марката “Каменица“. Един от най-старите брандове в пивоварския сектор обяви категоричната си подкрепа в реализирането на събитията и проектите от програмата. Инициативата вдъхнови компанията, която заяви, че и за в бъдеще ще продължи да подкрепя културни проекти за обогатяване на духовния живот в града. 40 000 бутилки от едно от най-популярните вина в Тракийската низина също пое по света с реклама на града – културна столица на Европа. От Винарска изба Вила Юстина разработиха кобрандиран етикет, а от всяка продадена бутилка ще бъде отделена сума за събитията на Пловдив 2019.

Пловдивската компания “Димитър  Маджаров” ЕООД  е една от доказалите се марки млечни и месни продукти, която е от 20-год. на пазара. Специално за 2019 г. бяха  разработени  кобрандирани продукти, които почитателите на вкусната храна ще могат да закупят от магазинната мрежа съвсем скоро.

Компания “Такси 1”, която съществува в Пловдив от 1963 г. като “Автостопанство 1”, а от 1997 г.  е частна, към момента разполага с около 80 таксита с перфектно обслужване.

Информационен център „Европа директно – Пловдив” и Център „Образование за демокрация” са подготвили поредица от събития за европейските граждани.
От маркетинговия екип на Фондация “Пловдив 2019“ са разработили гъвкави пакети, с които желаещите бизнеси могат да се включат в различни активности. Програмата за 2019-та вече наброява повече от 350 събития. Тя ще бъде обявена на 5-ти септември в Пловдив. За откриващата церемония на 12-ти януари 2019-та се очаква градът да бъде посетен от 80 хил. души.