Резултат с изображение за награда сахаров 2018

Наградата цели да отличи хора или организации, защитаващи правата на човека и основните свободи в която и да е точка на света. Номинациите могат да бъдат заявявани от отделна политическа група или от поне 40 депутати в ЕП.

Номинираните

Олег Сенцов е украински филмов режисьор, осъден на 20 години затвор в Русия по обвинение за подготовка на терористични актове срещу управляващите в Крим. Организацията „Амнести Интернешънъл“ е определила съдебния процес като „несправедлив процес пред военен съд“. Олег Сенцов е един от около 70 украински граждани, арестувани незаконно и осъдени на дълги години затвор от руските окупационни сили на Кримския полуостров. Той е обявил гладна стачка от май 2018 г. Номиниран е за наградата от ЕНП.

Неправителствени организации организират операции за търсене и спасяване на мигранти в Средиземно море от 2015 г. Сред тези организации са Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Médecins Sans Frontières International, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch и SOS Mediterranée. Те са номинирани от групата на С&Д и групата на Зелените/ЕСА.

Сейран Атеш е германска юристка от турски произход, която се бори срещу политическия и религиозния екстремизъм и потисничеството на жените. Тя е инициатор за изграждането на джамия в Берлин, където мъжете и жените могат да се молят заедно. Заради своята визия за един модерен и отворен ислям г-жа Атеш е получила множество смъртни заплахи. Тя е номинирана от групата на ЕКР, от Ханс-Олаф Хенкел (ЕКР, Германия) и 40 други депутати.

Цезар е кодовото име на сирийски военен фотограф, който е направил и пренесъл извън страната над 55 000 снимки, документиращи зверствата на сирийския режим. Автентичността на снимките е потвърдена от организацията Human Rights Watch. Направените снимки ще имат важна роля при подготовката на криминални дела и граждански искове за документираните престъпления. Номинацията е на групата на АЛДЕ.

Насер Зефзафи е лидер на движението „Хирак“ в района на Риф, Мароко. Движението се бори срещу корупцията, потисничеството и злоупотребата с власт в страната. Насер Зефзафи бе арестуван през май 2017 г. и осъден на 20 години затвор по обвинение за „конспирация срещу сигурността на държавата“. През август 2018 г. мароканският крал Мохамед VI амнистира 188 активисти на „Хирак“, но не и Зефзафи. От края на август Зефзафи обяви гладна стачка срещу условията, при които е държан. Номинацията е от групата на ЕОЛ/СЗЛ, Кати Пири (С&Д, Нидерландия), Юдит Сархентини (Зелени/ЕСА, Нидерландия) , Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) и още 39 депутати.

Дуейн Джонсън е бивш градинар в САЩ, който неотдавна спечели за първи път дело срещу компанията Монсанто за това, че нейният хербицид Roundup е отговорен за заболяването му от рак. Макар че му остават месеци живот, Джонсън свидетелства по делото и описа страданията си. Групата на ЕСПД, която номинира Джонсън, го определя като вдъхновение за всички, които се страхуват да застанат пред съда и да защитят правата си.

AfriForum е неправителствена организация, която цели да защитава правата на малцинствата в Южна Африка и особено на белите хора, известни като африканери. Организацията цели да привлече вниманието на национално и международно ниво върху атаките, убийствата и изземването на обработваеми земи без компенсации, които заплашват правата на собственост и сигурността на доставките на храни в страната. Номинацията е на групата на ЕНС.

Мери Уагнър е канадска активистка срещу абортите, която е задържана многократно и е обвинена, че „смущава дейността“ на клиника за аборти в Торонто, в която тя е влязла, раздала е рози на жени и е започнала да разговаря с тях. Тя е останала в затвора, тъй като е отказала да изпълни съдебна заповед да стои далеч от клиники за аборти. Г-жа Уагнър е номинирана от Марек Юрек (ЕКР, Полша) и 41 други депутати.

Процедурата

На базата на направените номинации депутатите от комисиите по външни работи и развитие ще гласуват на 9 октомври, за да определят тримата финалисти за наградата „Сахаров“ за тази година. Председателят на Европейския парламент и лидерите на политическите групи ще решат на 25 октомври кой ще спечели наградата. Награждаването ще се проведе на 12 декември в Страсбург.

През 2017 г. наградата „Сахаров“ получи демократичната опозиция във Венецуела.

 

Източник: Европейски парламент