Резултат с изображение за europe flag

 

По-малко пластмасови продукти

Комисията по околна среда гласува в сряда мерки за намаляване на боклуците от пластмаса в морето, включващи въвеждането на забрана до 2021 г. на най-често срещаните пластмасови продукти за еднократна употреба − прибори, чинийки, клечки и сламки.

Facebook

Призив за пълно разследване на това как са били използвани данни на потребители във Facebook за политически цели ще бъде гласуван в комисията по граждански свободи в сряда. Резолюцията идва, след като депутатите потърсиха отговори лично от изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг по скандала с Cambridge Analytica. Гласуването в пленарна зала ще се проведе по-късно през октомври.

Награда „Сахаров“

Комисиите по външни работи и развитие ще определят във вторник с тайно гласуване финалистите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент, която отличава активисти за права на човека. Направени са осем номинации, а окончателният победител ще бъде обявен на 25 октомври.

Боно

В сряда фронтменът на групата U2 Боно ще се срещне в Парламента с лидерите на политически групи. Боно е съосновател на кампанията ONE, която се бори срещу крайната бедност и предотвратимите болести в Африка.

Хуманитарни визи

Комисията по граждански свободи ще гласува в сряда призив за въвеждането на хуманитарни визи. Процедурата би дала възможност на хора, търсещи убежище, да подадат иск в консулски служби на страни от ЕС, за да им бъде позволено да пътуват и да поискат закрила в съответната държава. Това би спестило на търсещите убежище извършването на опасни пътувания с помощта на трафиканти.

Бюджет на ЕС за 2019 г.

Бюджетната комисия на ЕП ще гласува бюджета на ЕС за 2019 г. Гласуването в пленарна зала е предвидено за 24 октомври.

Права на пътуващите с влак

Всяка година пътници изминават над 500 млрд. километра по железопътната мрежа в Европа. Комисията по транспорт гласува във вторник правила, които защитават техните права по подобие на пътуващите със самолет.

Наблюдение на избори

Парламентът ще бъде домакин на конференция на високо равнище на 10-11 октомври, която ще обсъди новите технологии за гласуване и други въпроси, свързани с провеждането и наблюдението на изборите.

Западни Балкани

Комисията по външни работи гласува във вторник доклади за напредъка на Сърбия, Косово, Черна гора, бивша югославска република Македония и Албания към членство в ЕС.

 

Източник: Европейски парламент