LUX 2018 Филмите в надпреварата за награда LUX („Стикс“, „Жена на война“ и „Другата страна на всичко“) използват женски образи, за да поставят въпроси за щастието, ценностите и отговорността. Те също така разглеждат сложни политически проблеми като миграцията, национализма и опазването на околната среда.

Трите филма ще бъдат прожектирани из цяла Европа в рамките на Филмовите дни на наградата LUX. Гледайте ги между октомври и декември и определете своя фаворит!

Филмовите дни на наградата LUX

По вече установена традиция във всички страни от ЕС са организирани прожекции на филмите в надпреварата. Европейският парламент прави това възможно, като финансира изготвянето на субтитри на всички 24 официални езика на ЕС.

В България филмите ще могат да бъдат гледани от 30 ноември в различни градове из страната (София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Плевен и Стара Загора).

Можете да гласувате за харесвания от Вас филм до 31 януари 2019 г. Това би Ви дало възможност да спечелите посещение на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, през юли 2019 г., където ще можете да обявите победителя на публиката.

Филмите финалисти

„Другата страна на всичко“ (Druga strana svega) е документален филм на сръбската режисьорка Мила Турайлич, който свързва историята на цяла страна със съдбата на едно семейство и поставя въпроса за отговорността на всяко поколение за бъдещето.

„Жена на война“ (Kona fer í stríð) на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон е весел филм за музикална учителка, която е и запалена екологична активистка. Докато планира най-смелата си инициатива, тя научава, че нейната молба за осиновяване на дете от Украйна е одобрена.

„Стикс“ (Styx) на австрийския режисьор Волфганг Фишер е майсторска алегория на нашето противоречиво отношение към бежанците. Героинята отплава на мечтана морска ваканция, но след буря се оказва близо до плавателен съд, пълен с бедстващи хора. Бреговата охрана й нарежда да не се меси, но нейната съвест й казва друго.

Как ще бъде избран носителят на наградата

Наградата на Европейския парламент ще бъде връчена на филма, който ще бъде харесан от най-много депутати. От тази седмица те имат възможност да гледат филмите финалисти и да дадат своите предпочитания.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 14 ноември на пленарното заседание в Страсбург.

Наградата LUX

Европейският парламент присъжда всяка година наградата LUX с цел да подкрепи създаването и разпространението на европейско кино и да стимулира дебата по актуални политически и социални теми.

 

Източник: Европейски парламент