Идеята да се даде възможност на млади хора да пътуват безплатно из Европа бе предложена първоначално от участници в Европейското младежко събитие (EYE) на Парламента през 2014 г. След това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП и сега е на път да стане реалност.

Опознайте ЕС

Около 15 000 души на 18-годишна възраст, сред които и над 200 българи, получиха възможност да пътуват безплатно между 9 юли и 30 септември 2018 г. Още около 12 000 души ще могат да се възползват във втория етап, който ще бъде отворен до 13 часа българско време на 11 декември.

Билети на втория етап ще могат да получат тези, които ще бъдат на 18-годишна възраст на 31 декември 2018 г. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-малка една друга страна от ЕС.

Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и путуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).

Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ – например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

Mожете да получите повече информация и да кандидатствате онлайн на специалната страница на Европейския младежки портал, а отговори на въпроси можете да откриете тук.

Подкрепа от Европейския парламент

От самото начало Европейският парламент бе силен поддръжник на инициативата, като депутатите са гласували три резолюции в подкрепа.

Парламентът вярва, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.

Източник: Европейски парламент