Председателят Таяни изрази загрижеността на Парламента относно страданията на венецуелския народ, при откриването на сесията в Брюксел.

„Европейският парламент не може да наблюдава отстрани мълчаливо“, отбеляза председателят Таяни. Европейският парламент подкрепя Хуан Гуайдо, заяви той, добавяйки, че мирно решение трябва да бъде намерено, така че венецуелския народ да може да се върне към нормалния живот и да има достъп до храна и лекарства.

Председателят също така изказа съболезнованията си към членовете на семейството на скоро убития кмет на Гданск Павел Адамович, които присъстваха в залата.
Пристигащи евродепутати

Алексей Лоскутовс (ЕНП, Латвия) от 24 януари

Напускащи евродепутати

Кришианис Каринш (ЕНП, Латвия) от 23 януари

Промени по дневния ред

Сряда

Изявления на Съвета и Комисията относно „Оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС“ са добавени като първа точка.

Изявление относно „Положението във Венецуела“ е добавено като четвърта точка; дебатът ще приключи с резолюция, която ще бъде гласувана в четвъртък.

Изявление на Комисията относно „Състоянието на търговските преговори между САЩ и ЕС“ ще бъде преместено като шеста точка, аизявлението на Комисията относно „NAIADES II – Програма за действие в подкрепа на транспорта по вътрешните водни пътища“ ще бъде отменено за следваща мини пленарна сесия.

Дебатът относно доклада на г-н Корбет относно „Измененията на Процедурния правилник на Парламента“ е добавен като последна точка преди едноминутните изказвания.

Четвъртък

Съвместният дебат относно „Равенство между половете“ е първа точна от дневния ред;

– Дебатът с участието на финландския министър-председател г-н Юха Сипила относно бъдещето на Европа ще се проведе от 11.00 ч. до 13.00 ч. българско време

– Сесията за гласуване започва от 13.00 ч. българско време

Освен това, следните точки са добавени веднага след гласуването:

– Доклад на г-н Шекерски относно „Правила за директните плащания и подпомагането на развитието на селските райони за 2019 г. и 2020 г.“

– Възражение, повдигнато съгласно член 106 от Процедурния правилник: Генетично модифицирана маслодайна рапица

– Възражение, повдигнато съгласно член 106 от Процедурния правилник: Генетично модифицирана царевица 5307

– Възражение, повдигнато съгласно член 106 от Процедурния правилник: Генетично модифицирана царевица MON

– Възражение, повдигнато съгласно член 106 от Процедурния правилник: Генетично модифициран памук

Искания от парламентарните комисиите за започване на преговори със Съвета на ЕС и Комисията

Решенията на няколко комисии за започване на междуинституционални преговори (Правило 69с) се публикуват на уебсайта на пленарната сесия.

Ако до 24.00 ч. централно европейско време във сряда не бъде получено искане за гласуване в пленарна зала на дадено решение, съответната комисия може да започне преговори.