Българският еврокомисар Мария Габриел е на работна визита в Нидерландия. Заедно с Нейно Кралско Височество Максима Нидерландска – кралица на Нидерландия, те посетиха научно-изследователските лаборатории на Техническия университет в Делфт. Университетът се откроява не само като най-старото и най-голямото инженерно училище в Холандия, но и като най-добрият образователен и изследователски център в страната. Той е класиран четвърти в Европа по данни на EduRank.

Посещението започна с обиколка на лабораториите по бионанотехнологии, където се извършват водещи изследвания в областта на синтетичните клетки. Вниманието на комисаря и кралицата беше привлечено от опита на т.нар. “Зелено село”. Това е „жива лаборатория” в градски квартал за тестване на иновации в полза на хората – от „зелена” енергия и кръговата икономика до устойчивост.

Акцент на визитата бе дискусията между кралицата и комисаря с научни изследователи, основатели на стартъпи и представители на академичните среди. Мария Габриел наблегна, че за първи път науката и иновациите са в основата на новата Европейска стратегия за университетите. Инициативи като “инкубатори в университетите” и Европейско изложение на талантите ще стимулират креативността, новаторството и предприемачеството сред младите хора.  „Развитието на Университетския кампус в Делфт в иновационна екосистема е пример за това как мисията на университетите се основава на иновациите, върховите постижения и практическото им приложение в ежедневието. Те стимулират предприемаческите умения сред младите хора за осъществяване на иновативните идеи от лабораторията през създаването на стартъпи до реализацията на продуктите на пазара. Амбицията ни е да изградим Европейка мрежа от иновативни университети, която ще бъде в основата на новата Eвропейска иновационна програма”, oтбеляза Мария Габриел.

Визитата на комисар Габриел и кралица Максима завърши с посещение на QuTech – научноизследователски институт за квантови компютри и квантов интернет, където Мария Габриел разговаря с учени и основатели на стартъпи, работещи с най-новите квантови технологии.

Отдел “Преса и медии”

Представителство на ЕК в България

Европейската комисия е отговорна за защитата на личните данни. Всички лични данни се обработват съгласно Регламент (ЕС) 2018/1725.