награда за европейски гражданин 2016

Европейският парламент отличи 50 души и организации с наградата за европейски гражданин за 2016 г. за техния принос в европейското сътрудничество и за утвърждаване на общите ценности. В списъка на лауреатите тази година са двама българи: учителката Мариана Пенчева и общественикът Иван Николов. Крайната селекция бе направена от комисия, ръководена от заместник-председателката на ЕП Силви Гийом (С&Д, Франция).

Мариана Пенчева бе номинирана от депутата Георги Пирински (С&Д) заради това, че поема сама обучението на девет деца след затварянето на училище в село Гостилица, община Дряново. Иван Николов, предложен от Андрей Ковачев (ЕНП), живее в Босилеград, днешна Сърбия, и последователно работи за правата на българите в страната и за етническото разбирателство. Можете да научите повече за двамата тук.

През октомври всички лауреати ще бъдат поканени на обща церемония по награждаване в Европейския парламент в Брюксел.

Наградата за европейски гражданин

Европейският парламент предоставя наградата за европейски гражданин от 2008 г. за проекти и инициативи, които улесняват презграничното сътрудничество, насърчават по-доброто разбирателство в ЕС или утвърждават европейските ценности като достойнство, свобода, солидарност. Наградата е със символична стойност.

Всеки депутат в ЕП има право да предложи по един кандидат, който може да бъде отделен човек, група или организация. Национални журита от депутати подреждат номинираните според своите предпочитания. Крайното решение за носителите на наградата се взема от комисия, в която участват заместник-председатели на Парламента, бивши председатели на ЕП и други изтъкнати личности.