Lux prize 2016

Филмът „Като отворя очи“, разказващ историята на млади хора в Тунис, анимацията „Моят живот като тиквичка“ за 9-годишно сираче и трагикомедията „Тони Ердман“, посветена на сложните отношения между баща и дъщеря, са финалистите, които ще си оспорват кинонаградата LUX на Европейския парламент за 2016 г. Имената на трите селектирани филма бяха обявени на 26 юли в Рим от председателката на комисията по култура в ЕП Силвия Коста.

За филмите финалисти ще бъдат изготвени субтитри на 24-те официални езика на ЕС и те ще бъдат прожектирани в над 50 града и на 20 фестивала из Европа. Победилият филм ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа.

Носителят на наградата ще бъде определен от депутатите в Европейския парламент през есента. Връчването е планирано за 23 ноември по време на пленарната сесия в Страсбург.

Тази година се отбелязва десетата годишнина на наградата LUX. По този повод ключови фигури в европейското кино ще участват заедно с депутати в серия от събития в Брюксел на 10 октомври.

Допълнителна информация:

Страница на филмовата награда LUX

10 години, 10 филма: кои са лентите в надпреварата за наградата LUX за 2016 г. (3 юли 2016 г.)

Източник: Европейски парламент