Наградата „Сахаров“ за 2016 г.: номинациите са обявени

>

sakharov-prize

Кандидатите, номинирани от депутати в Европейския парламент за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2016 г., станаха известни на 15 септември. Това са журналистът Чан Дюндар и други активисти за права на човека в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, язидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали на света за сексуалните престъпления на ИДИЛ, и уйгурският дисидент Илхам Тохти. Носителят на наградата ще бъде избран от лидерите на политическите групи в Европейския парламент през октомври.

Бившият главен редактор на турския ежедневник Cumhuriyet Чан Дюндар е задържан през ноември 2015 г., след като неговият вестник публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Чан Дюндар бе осъден по-късно на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни – присъда, която той обжалва. Срещу него също така е направен опит за убийство през май 2016 г., след което той напуска Турция. Чан Дюндар е номиниран от групите на Зелените/ЕСА, ЕСПД и ЕОЛ/СЗЛ.

Мустафа Джемилев е бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. Когато е на 6-месечна възраст, Мустафа е депортиран заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне по родните си места едва 45 години по-късно. След анексирането на полуострова от Русия г-н Джемилев отново е лишен от правото да влиза в Крим. Неговата номинация се поддържа от ЕНП и ЕКР.

Надя Мурад и Ламия Башар са от иракското селце Кочо, което през лятото на 2014 г. попада под контрола на ИДИЛ. Двете млади жени стават част от хилядите язидки, взети в плен от терористите и превърнати в секс робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята за гоненията срещу язидите. Ламия Башар и Надя Мурад са номинирани от С&Д, а Надя Мурад е издигната отделно и от АЛДЕ.

Илхам Тохти е мирен застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай. Той излежава доживотна присъда по обвинения за сепаратизъм заради основаването на уебсайта Uyghur Online, насърчаващ разбирателството между уйгурското малцинство и народността хан – основната етническа група в Китай. Г-н Тохти е номиниран от българския депутат Илхан Кючюк (АЛДЕ) и 42-ма други депутати.

Кандидатите ще бъдат представени на съвместно заседание на комисиите по развитие и външни работи и подкомисията по правата на човека на 6 октомври сутринта. На 11 октомври съвместно гласуване на комисиите по развитие и външни работи ще определи трите кандидатури, от които ще бъде направен окончателният избор от лидерите на политическите групи. Носителят на наградата ще стане известен на 27 октомври 2016 г.

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на блогъра от Саудитска Арабия Раиф Бадауи, преследван заради либералните си възгледи.

Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в Европейския парламент. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата за годината.

Повече за номинираните:

Чан Дюндар в Twitter

Надя Мурад в Twitter

Страница на Надя Мурад

Илхам Тохти в Twitter

Резолюция на Европейския парламент от 27 ноември 2014 г. за отвличанията и малтретирането на жени в Ирак

Резолюция на ЕП от 4 февруари 2016 г. за систематичното избиване на религиозни малцинства от ИДИЛ

Малцинствата в Ирак и Сирия: на ръба на пълното изчезване

Язидите: трагичната съдба на преследвано от „Ислямска държава“ малцинство

Резолюция на Европейския парламент от 12 май 2016 г. за кримските татари

Резолюция на ЕП от 10 март 2011 г. относно положението и културното наследство в Кашгар (Синцзян-уйгурски автономен регион, Китай)

Материал на Изследователската служба на ЕП за политиката на Китай към уйгурското малцинство

Източник: Европейски парламент