20150604pht62608_originalДвамата български лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. Мариана Пенчева и Иван Николов ще бъдат наградени на официална церемония, организирана от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с Народното събрание. Сред гостите на събитието ще бъдат дипломати, представители на държавни институции, НПО и журналисти. Събитието ще се състои на 30 септември (петък) от 11.00 часа в северното фоайе на Народното събрание, а входът е само с покани.

Лауреатите на тазгодишното издание на наградата ще имат възможност да се срещнат лично с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, след което ще бъдат приветствани от депутатите в пленарната зала. Церемонията по връчване на медалите ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент.

След обръщение от страна на г-жа Цачева ще последват изказвания от българските евродепутати, участвали в процедурата по избор, както и от страна на самите лауреати. Мариана Пенчева бе издигната от Георги Пирински (С&Д), докато Иван Николов е номиниран от д-р Андрей Ковачев (ЕНП).

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2016 г. общо 50 лауреати ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 12 и 13 октомври в Брюксел, където ще им бъдат връчени почетни дипломи. Селекцията на 50-те лауреати беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом (С&Д). В него участваха още заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц (ЕНП), Анели Ятенмяки (АЛДЕ), Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ) и бившият председател на ЕП Енрике Барон (С&Д). Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) класираха двете български номинации.

През 2015 г. с Наградата за европейски гражданин на ЕП бе удостоено Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ за приноса му към по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Сред лауреатите на наградата на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. тя бе присъдена на покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“, а през 2012 – на Петър Петров.

Лауреатите

Георги Пирински (С&Д) предложи Мариана Пенчева със следните аргументи:

„Тази история започва със затварянето на Основно училище „Васил Априлов“ с функциониращ към него пансион в село Гостилица, община Дряново, България, в края на учебната 2014―2015 година. Въпреки многото усилия да се спаси училището, поради финансови причини и заради оптимизацията на училищната мрежа училището затваря врати. Семействата на децата не могат да поемат грижите за тях и съдбата им остава неясна. Учителката Мариана Пенчева, която работи през последните 4 години в училището, решава да им даде шанс за образование и нормално детство и така настанява всичките 9 деца при себе си, в апартамента, където живее, в град Велико Търново. Мариана учи „своите“ момчета и момичета, че на първо място стои това да бъдеш Човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен.“

Иван Николов е предложен от д-р Андрей Ковачев (ЕНП) със следните аргументи:

„Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната. Роден е на 14 март 1959 г. в село Ресен, община Босилеград, Западните покрайнини, днешна Сърбия. Следва право и още като студент се обявява против асимилаторската политика на режима на Тито спрямо българите в тогавашна СФРЮ и се доказва като пламенен защитник на европейските ценности. Откроява се като дисидент срещу комунистическия режим, бори се за присъединяването на Сърбия към семейството на европейските демокрации. След 1990 година е един от идейните творци на Демократичния съюз на българите в Югославия.“

Мотивите на българското жури

В рецензията си журито определя Мариана Пенчева като светъл пример на млад човек, който успява да обучава млади хора със собствени средства в едно трудно време. Постъпката ѝ се категоризира като героичен акт. Същевременно журито оцени високо и приноса на Иван Николов за създаването на по-тясна интеграция през международните граници, спомагайки едновременно и за опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие.

Източник: Информационно бюро на ЕП в България