M.G.

 

 

 

 

 

 

 

Българската кандидатка за комисар Мария Габриел се ангажира да продължи усилията за развитие на общ цифров пазар в ЕС на изслушване пред Парламента.

Българската кандидатка за комисар Мария Габриел се яви на изслушване в ЕП на 20 юни, организирано от парламентарните комисии по промишленост и култура. Г-жа Габриел заяви, че нейният приоритет като комисар по въпросите на дигиталната икономика и дигиталното общество ще бъде да гарантира успешното изпълнение на вече започнати инициативи.

„Един двугодишен мандат е кратък и аз напълно го осъзнавам“, посочи българската кандидатка, която би заела поста до края на мандата на настоящата Комисия през 2019 г. Тя посочи, че ще се съсредоточи върху прилагането на практика на инициативи като края на роуминга, преносимостта на съдържанието в рамките на ЕС, освобождаването на спектърни честоти за широколентов Интернет, реформа на правилата за авторските права и инициативата wifi4eu, която цели да предложи безплатен достъп до Интернет на публични места в ЕС.

„Ние сме изправени пред революция, за която трябва да се погрижим“, каза г-жа Габриел, описвайки мащаба на протичащата трансформация в дигиталната сфера. Тя посочи като предизвикателства загубата на работни места, нуждата от преосмисляне на бизнес модели, неравенството на възможностите пред мъжете и жените и дигитализацията на публичните услуги. Политиката на ЕС в тази област трябва да се съсредоточи върху ползите за гражданите и защитата на техните права, заяви още кандидатката.

Мария Габриел бе номинирана за комисар от българското правителство след оставката на Кристалина Георгиева, която напусна Комисията в края на 2016 г., за да приеме висша позиция в Световната банка. Г-жа Габриел е депутат в Европейския парламент от 2009 г.

Парламентът ще гласува дали да одобри нейното назначение на пленарното си заседание в Страсбург в началото на юли.

Източник: europarl.europa.eu