Визова реципрочност: Канада отменя визовите изисквания за български и румънски граждани

>

Европейската комисия приветства решението на Канада за премахване на визовите ограничения за граждани на България и Румъния от 1 декември. Решението идва след интензивни дипломатически усилия и постоянство на политическо и техническо ниво между ЕС, Канада и двете държави.

По този повод комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос заяви:“Утрешният ден ще бъде чудесен за всички български и румънски граждани, които ще се възползват от безвизово пътуване до Канада. Решението показва, че нашите дипломатически усилия и търпелива работа с канадските ни партньори, дават резултат. Бих искал да благодаря на всички участващи партньори – на България, Румъния и най-вече на Канада – заради постоянните им усилия и ангажираност целта да бъде осъществена. Постигането на пълна визова реципрочност за всички граждани на ЕС е наш приоритет и ще продължим да работим неуморно заедно с нашите държави членки и нашите чуждестранни партньори за реализирането на осезаеми резултати, както го направихме днес”.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел коментира: “Много съм радостна от това решение. То е силен сигнал за българските и румънските граждани, и за външния свят, че Европа е обединена и непоколебима, и че няма втора класа европейци.”

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу каза: “Това са чудесни новини за румънските и българските граждани; считано от този петък, 1 декември, те ще могат да пътуват до Канада без цялото притеснение свързано с  кандидатстването за виза. Прекрасна работа в екип между Румъния, България, Канада и Европейския съюз!”.

Повече информация относно визовата реципрочност можете да откриете в съобщението за медиите и документa с въпроси и отговори публикуван онлайн.

Източник: Европейска комисия