Предложението на Комисията за фосфатни добавки в дюнерите беше прието

>

Във вторник (12.12.2017 година) проектът на доклада срещу употребата на фосфатни добавки в месото на дюнер не беше приет с необходимото абсолютно мнозинство от 376 евродепутати.

В следствие на това Комисията може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, включително, овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче месо.

Според ЕК, използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене.

Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните, за отхвърляне на предложението на Комисията, беше приета с 373 гласа „за“, 272 гласа „против“ и 30 „въздържал се“. Бяха необходими 376 гласа „за“, за да се приеме проекта.

Резолюцията настояваше за спиране на разрешението за ползване на фосфатни добавки поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2018 г.

Цитат

Момчил Неков (С&Д, България) каза: „„Целта на днешното гласуване беше не да забраним дюнерите, а лошите практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ.

Всяко предложение за промяна в нормативната база от страна на Европейската комисия, трябва да бъде диктувано от отражението върху европейските потребители, каквито сме и ние българите. Докладът на Европейската комисия относно официалния контрол върху добавките в храните от 2017 г. е констатирал, че в държавите членки има слабости във връзка с прилагане на европейското законодателство относно проверките за определяне дали добавките се използват законосъобразно. Сериозен проблем е, че за храните в заведения за бързо хранене не се предоставя състав и съдържание на крайния продукт. Потребителят е лишен от правото си на информиран избор и става неволен консуматор на вещества с негативен ефект върху организма. Това трябва да спре.

Имайки предвид, че прекалената консумация на фосфор и производните му фосфати има негативни последствия за човешкия организъм, държавите членки трябва да въведат и прилагат ефективен контрол върху неговото използване.

Лоша търговска практика е да продаваш вода на цената на месо, както става при използването на фосфати при дюнерите.

При гласуването аз гласувах за защита на европейските потребители. Десните и дясно-центристките партии обаче очевидно предпочетоха да пренебрегнат тези съображения. Това е разочароващо.“

Бързи Факти

Доклад на Комисията през 2017 г. установява, че понякога, в някои от държавите от ЕС, властите и операторите в хранителната промишленост тълкуват неправилно законопроектите на ЕС относно подготовката на месни изделия и продукти, което води до липса на всеобщо прилагане.