Успехът в полската икономика се дължи на новия социален модел, както и на по-строгата данъчна система.
Солидни разходи за отбраната и силни граници, необходими за сигурността на ЕС.
ЕС трябва да се бори с неравенствата чрез амбициозна кохезионна политика.
 • Полският премиер Матеуш Моравецки обсъди бъдещето на Европа с евродепутатите и заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис в сряда.

   

 • „Полша е една от първите държави дали правото на глас на жените и правовата държава е дълбоко вкоренена в нас. Можеше да сме от държавите основатели на ЕС, ако не беше желязната завеса. Сега като пълноправен член, ние искаме да предложим конструктивна програма, в която уважаваме националните идентичности и в която всяка държава има право да устрои своята правната система в съответствие с традициите си“ отбеляза г-н Моравецки.

   

   „Европейският проект трябва да бъде по-отворен, като днешната ситуация е безпрецедентна, заради всички насъбрани кризи“ продължи премиерът, изреждайки сред тях миграционната криза, Брекзит и руската хибридна война.

  Г-н Моравецки предложи сигурен съюз, който пази гражданите от силата на световните корпорации и се бори с неравенствата чрез амбициозна кохезионна политика. Той отбеляза, че Полша премахва пропуските в системата на данъчно събиране и се бори с избягването и укриването на данъци, намеквайки за пасивната  съдебна власт, която не е функционирала правилно, като главен виновник.

  Лидерите на главните политически партии зададоха въпроси на г-н Моравецки относно промените в съдебната система, които застрашават правовата държава в Полша. Повечето евродепутати осъдиха полското правителство за консолидирането на неговата власт. Съгласявайки се с позицията на г-н Моравецки относно стратегията за развитие, енергийна сигурност и отбрана, евродепутатите бяха единни в своите убеждения, че ЕС трябва да бъде изграден върху общи норми на правовата държава.

   Евродепутатите напомниха, че Полша е изобретила разделението на властите в нейната конституция, първа по рода си в Европа, отбелязвайки, че принуждаването на съдиите да се пенсионират преждевременно и поставянето им под политически контрол не е въпрос на национална традиция. Те повторно изразиха подкрепата си за полските граждани, които протестират по улиците срещу промените.

  Източник: Европейски парламент